Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar till Bokus.
Tipsen är filtrerade genom mina erfarenheter som frilanscopywriter med enskild firma – mer om min bakgrund i slutet av artikeln.
I den här artikeln går jag igenom de vanligaste skälen till att vilja starta eget:
I slutet av artikeln hittar du tre guidande listor för om du borde starta eget, starta upp vid sidan av din anställning eller behålla din anställning.
Jag vill jobba med min passion – skrivandet
Att få jobba med det man älskar är fantastiskt och ger verkligen vardagen mening. När jag får copyuppdrag om träning vill jag nypa mig i armen, hur lyxigt att få betalt för att utvecklas inom sina passioner!
Do what you’ll love, and you’ll never work another day in your life.
Trots den drömmiga situationen stämmer inte Do what you’ll love, and you’ll never work another day in your life. Jämfört med ett jobb du avskyr är de dåliga dagarna förstås färre och söndagsångesten som bortblåst. Men även om du får betalt för att äta tårta varje dag kommer det stundtals kännas som världens tråkigaste jobb. Vissa dagar vill du inte kliva upp ur sängen ens för chokladtårta, kunden propsar på en bit till trots att tårtan står dig upp i halsen, du börjar dagdrömma om torra knäckebröd. Vill du jobba med att skriva behöver du helt enkelt lära dig att leverera även när du är oinspirerad.
Även om jag köper in på Nina Åkestams teori om Jiroekonomi (affiliatelänk) (hur kvaliteten och samhällsekonomin skulle förbättras om fler jobbade med det de älskar, som sushikocken Jiro) stämmer den inte alltid i praktiken. Det du älskar att skapa är inte alltid vad kunden vill ha. Ibland tvingas du därför att välja mellan att döda dina darlings och följa efterfrågan för att bli lönsam, eller bli en principfast, svältande konstnär.
Att ha betalda skrivuppdrag kan också sätta käppar i hjulet för det skönlitterära skrivandet. Ibland går kreativiteten åt till betalande uppdrag och orden tycks ha tagit slut när du väl ska skriva på ditt egna projekt. Så hur fantastiskt den än är att jobba med ord är garanterar du förmodligen dig själv mer tid och mental kapacitet att skriva en bok om du tar tjänstledigt eller går ner i arbetstid från ett okreativt jobb.
Jag vill ha samma livsstil som hen på Instagram
Säg efter mig:
Instagram är inte verkligheten, utan den verklighet vi vill visa upp.
Även om Instagramflödet blivit mer autentiskt kommer du fortfarande att se fler framgångar än motgångar. För vem hinner lägga upp femton stories när man sliter sitt hår för att möta deadline eller få ihop bokslutet?
Påminn dig om vad personerna som verkar få in en himla massa pengar utan att jobba, klär sig i trendiga outfits och bor i hem som tagna ur ett inredningsmagasin, har att vinna på att visa upp sin glassiga livsstil. Säljer de en tjänst eller kurs som går ut på att ”tjäna pengar hemifrån”? Googla dem och verifiera deras framgångssiffror. Jagar de följare som ska inspireras av livsstilen? Du ser inte om de, sina tiotusentals följare till trots, känner sig ensammast i hela världen, får kompensera sin Instagramaktivitet med att jobba ikapp halva nätterna eller har skulder upp över öronen.
Kanske använder de genuint lyckliga och lyckade personerna inte ens Instagram längre.
Jag vill tjäna mer
Det fina med att vara egenföretagare är att du själv sätter prislappen på dina jobb*. Men dina kunder måste såklart tycka att du är värd den summan. Den du framförallt behöver övertyga är dig själv.
I mitt fall blev jag en vassare copywriter av feedbacken under copyhantverkskurserna på Berghs och 2,5 år på reklambyrå. Det viktigaste jag fick med mig var dock inte hantverksskicklighet, utan självförtroendet att sälja in idéer. Det och förståelse för processen mellan byrå och reklambeställare har övertygat mig att jag kan ta bra betalt. Mina kunder betalar ju inte bara för copyn, utan också för min erfarenhet och utbildning. Vad har du för USP som gör att du kan höja din prislapp?
Även om du är bra på att ta betalt kommer uppdragen sällan av sig självt. I ditt pris behöver du ta höjd för att det kan gå flera nej på ett ja eller att en mellanhand (byrå, nätverk, agent) tar en del av kakan. Och beroende på uppdrag och kostnader när du startar kan det dröja ett tag innan du går med vinst. Med andra ord är det inte givet att du tjänar mer bara för att du har eget företag. Du behöver snarare ha en flexibel inställning till pengar, och säkra upp med en plan B och C ifall det blir kärva tider.
Vill du verkligen göra stora pengar behöver du en skalbar idé, eftersom det finns en gräns för hur många timmar du kan sälja och hur högt timarvode du kan ta. Här pratar många om den magiska passiva inkomsten, som i själva verket inte alls är särskilt passiv utan bygger på kunskap, erfarenhet och massor av timmar att bygga upp till exempel en kurs som går att sälja igen och igen.
Det är fullt möjligt att tjäna mer som egenföretagare (jag gör det), men det hänger på dig. Vill du ha lättförtjänta pengar får du fortsätta hoppas på lottovinsten eller bli vass på aktier 🙂
*Viktigt att komma ihåg när man pratar om stora fakturor är att momsen aldrig är din utan ska in till Skatteverket. På beloppet ex. moms brukar man räkna att man får ut hälften efter egenavgifter och skatt. Dessutom är det upp till dig själv att lägga undan till privat pensionssparande och semester.
Jag vill styra min tid, jobba/stressa mindre, lämna ekorrhjulet
Som egenföretagare har du alla förutsättningar att skapa din drömvardag eftersom du själv får bestämma var, när och hur du jobbar. Ingen kommer säga åt dig om du tar långlunch eller skippar att jobba en fredag.
Som anställd gör det inte så mycket om du slösurfar nån halvtimme, din chef räknar inte med att du är debiterbar 100 % av din arbetsdag. Och får du inte betalt för din övertid är det lättare att stänga ner datorn och ta kväll.
Som egenföretagare kan du åka till stallet mitt på dagen, sitta i solen med en kaffe eller ligga på soffan och stirra i taket så länge du bara orkar. Förr eller senare behöver du dock jobba ikapp eftersom du bara får betalt för timmarna du kan fakturera. Att stänga ner datorn kan vara svårare eftersom allt du gör inom ditt företag gynnar dig själv. Lägger du en kväll på att fräscha upp din portfolio kan det generera fler uppdrag. Fler uppdrag betyder mer pengar och en buffert som tillåter dig att tacka nej till ointressanta uppdrag, eller lägga tid på dina egna roliga, men obetalda, projekt. Ibland är det inte en önskan om att säkra upp den kommande tiden ekonomiskt som är drivkraften, utan att du får in flera roliga uppdrag samtidigt och inte vill tacka nej. Ibland stöter du istället på problem som kan vara svåra att släppa trots att klockan slagit fem. Det kan helt enkelt vara utmanande att värna om den lediga tiden.
Är du en doer som kan fokusera när det väl gäller och inte låter dig stressas av en att-göra-lista som aldrig tycks ta slut kommer du skapa jobbrutiner som ger dig den där avundsvärda friheten som egenföretagare. Annars är det bästa sättet att garantera dig själv 100 % mental ledighet att gå ner i arbetstid från din anställning.
Jag vill jobba ensam utan chefer som bestämmer vad jag ska göra
Jag är så tacksam över de fina vänner jag lärde känna på reklambyrån jag sa upp mig ifrån. Men där fanns också några riktigt neggiga kollegor. Att inte längre behöva förhålla mig till deras bittra livssyn fick en sten att lätta från mitt hjärta. Fördelen med att vara egenföretagare är att du har större makt att välja ditt umgänge. Det betyder dock inte att livet blir friktionsfritt forever, för du kommer nämligen aldrig att jobba helt ensam.
Säljer du produkter möter du ibland kunder med orimliga förväntningar, och leverantörer som inte lever upp till dina krav. Säljer du tjänster blir dina beställare dina chefer, som bestämmer över projektet, levererar plump feedback eller ber om hjälp i sista minuten. Som anställd kan du klaga hela dagarna på uppgifterna, kollegorna och chefen. Ingen trevlig tillvaro förstås, men så länge du gör ditt jobb riskerar du inte mer än en tillsägelse. Som egenföretagare däremot blir det svårt att klaga utan att det får konsekvenser. Vill du ha fler uppdrag från kunden måste du kunna ta feedback professionellt och vara serviceminded nog att göra det lilla extra. Funkar inte relationen är det upp till dig att ställa krav tillbaka eller avsluta uppdraget.
Nu fick du säkert vatten på din kvarn om varför du vill jobba ensam 🙂 Jag tror dock att man blir ganska odräglig av att aldrig behöva kompromissa. Dessutom, när du hittar rätt personer att samarbeta med händer magi – då kan alla glänsa i sin roll och 1+1 blir 3. Vill du skala upp ditt företag (sluta sälja timmar/jobba i din business och istället jobba på din business) måste du ta hjälp av andra. Men då har du lyxen att själv bestämma vilka stjärnor som då ska ingå i ditt team.
Jag är så trött på mitt jobb
Det här skälet behöver analyseras. Är du omotiverad av dina nuvarande arbetsuppgifter kan det skapa uppdämd energi som gör att du hit the ground running så fort du startar ditt företag. Känner du dig snarare omotiverad av att jobba generellt är det inte läge att starta eget eftersom du behöver lägga i en högre växel i början. Om jag vore du skulle jag gå ner i arbetstid, söka ett nytt jobb eller börja plugga och klura ut vad jag egentligen vill göra.
Jag vill jobba hemifrån
Som jag brukade avundas alla som slapp småspringa i snöslask till pendeln, bara för att upptäcka att jag ändå skulle bli sen pga signalfel! Slippa gå upp tidigare för att trängas i morgontrafiken, jobba mer effektivt, slänga i en tvätt medan man knapprar på datorn i mjukisar i soffan och vara hemma samma minut man tar kväll – det finns många fördelar med att jobba hemifrån.
Men har du jobbat hemifrån under Corona vet du att det finns en del nackdelar. Hemmajobbet kan kännas osocialt, ofokuserat och svårt att avgränsa från fritiden.
Den största skillnaden med att jobba hemifrån som egenföretagare är att du tar bort det ramverk en anställning ger. Utan rutiner skapar du snabbt en ond cirkel där du slösurfar på dagen och får jobba ikapp på kvällen, vilket gör ditt hem till en ständig arbetsplats. Och det kan vara psykiskt utmanande att skära bort den sociala interaktionen med kollegor, även om den bara är jobbrelaterad.
Bor du själv och saknar ett socialt nätverk kan hemmajobbet som egenföretagare vara begynnelsen på en social fobi eller depression. Personligen älskar jag hur mycket jag får gjort av att jobba hemma, men utan mina rutiner, digitala möten med kunder och mitt Wrinspo-team, sambo, vänner och träning skulle jag bli knäpp. Jag har svårt att fokusera i öppna kontorslandskap, men behöver definitivt jobba bland folk då och då (på café eller på coworkingplats när restriktionerna lättar) för att må bra psykiskt.
Fråga dig därför av vilken anledning du vill jobba hemifrån. Har du aldrig provat, förhandla med din chef om att få göra det, sök en anställning som tillåter det eller gå ner i arbetstid och prova på någon dag i veckan.
Jag vill ha det bekvämt
Handlar bekvämligheten om en hållbar livsstil, läs Jag vill styra min tid. Handlar det om att jobba hemifrån, läs Jag vill jobba hemifrån. Här går vi in på att vara bekväm till sin natur.
Som egenföretagare har du sällan en totalt tillbakalutad tillvaro. Det betyder inte att du ska jobba ihjäl dig – jag har själv lyckats skapa en bra balans mellan jobb och fritid. Men du kommer behöva vara på tårna, överleverera för att få fler uppdrag och gå utanför din komfortzon. Det fina är att det inte är någon medfödd egenskap, utan något som går att öva upp. En del har redan övat upp en del mod i livet, men kom ihåg att då tar man oftast bara sig an större utmaningar. Lita på att det inte finns några orädda människor. Vill vi förverkliga våra drömmar behöver vi göra saker trots vår rädsla.
Vad är det då som är så läskigt? Det kan vara att få rak feedback på sina texter, berätta att man börjat frilansa och letar uppdrag, ta kontakt med en potentiell kund, få nej, rädsla att misslyckas med ett drömuppdrag, rädsla att fatta fel beslut eller över att inte klara sig ekonomiskt. Men ju läskigare det känns, desto större belöning när du klarat det. Då kommer du att känna dig oövervinnerlig.
Jag vill starta eget, men vet inte hur man gör
Kör bara kör! Jag lovar dig att de flesta egenföretagare, mig inkluderad, inte hade en aning om hur man gjorde i början – kan vi, kan du! Jag gick en gratis endagskurs hos verksamt.se, pratade med kompisar med egna företag och googlade massor. Det mesta har jag dock lärt mig efter att jag startade. Gör som jag och starta upp vid sidan om din sysselsättning, så kan du bygga upp företaget och samla kunskap i lugn och ro innan du kastar dig ut.
Jag vill starta eget, men kan inte bokföring
Förutom de som pluggat företagsekonomi, vem kan bokföring? Som egenföretagare behöver du ersätta dina ”jag kan inte” med ”jag kan inte ännu, men kan lära mig” eller ”jag kan inte, men kan ta hjälp”. I praktiken behöver du inte kunna bokföring – ta hjälp av en redovisningskonsult. Din tid är begränsad, så tar bokföring, kodning av din sajt eller logotypdesign tre gånger mer tid men ger bara ett hälften så bra resultat om du gör det själv, outsourca det!
Även om du inte bokför själv behöver du förstå ditt företags ekonomi för att veta hur det går för ditt företag och hur mycket du ska ta betalt. Jag har själv aldrig gillat matte, men läste min syrras gamla gymnasiebok i Företagsekonomi för att få koll. Du vill ju inte bli som de nystartade caféerna som tror att marginalen på chokladbollarna ska täcka personal, hyra, köksutrustning och inredning.
Starta eget eller börja frilansa* om du
- har skummat artikeln och känner dig mer taggad än någonsin. Kör, du är mer än redo! 🤩
- har driv och kan motivera dig själv.
- har en affärsidé du testat på riktiga kunder och vet funkar eller
- har en affärsplan och klarar dig utan lön fram tills att du går med vinst eller
- har säkrat uppdrag (avtal!) för ett par månader framöver.
- har en pengabuffert och kontroll över dina utgifter.
- har en plan b för hur du kan få in pengar om det krisar (stäng inte dörren till ditt gamla jobb).
- är en fixare som löser problem, kan googla själv och be om hjälp.
- mår dåligt av för mycket förutsägbarhet.
- motiveras av tanken att du själv kan påverka ditt företags framgång.
- inte bara kan ta feedback, utan också lära dig av den (inkl. kan döda dina darlings).
- kan fokusera, prioritera och få saker gjorda, även när livet eller att-göra-listan stökar.
- har extra energi och kan kavla upp ärmarna när det behövs.
- är frisk för det mesta.
- gillar att kliva utanför din komfortzon.
- har bra stresstålighet och kan stänga av jobbhjärnan för att få återhämtning.
*Skicka fakturor med till exempel Frilans Finans eller Cool Company om steget att starta eget känns för stort.
Starta upp vid sidan av din anställning om du
- tickar av några av punkterna i listan ovan, men behöver öva upp de andra.
- inte har sparat ihop en buffert.
- inte har gjort en affärsplan eller har några uppdrag på gång.
- har något uppdrag på gång, men inget spikat avtal.
- behöver tid att testa din affärsidé.
- vill testa om livet som egenföretagare är något för dig.
Behåll din anställning om du
- ofta känner ekonomisk stress, inte ”kan” gå ner i lön eller minska dina utgifter (om så bara för en period).
- vill tjäna snabba pengar.
- vill ha garanterad ledig tid, semester, föräldraledighet.
- gillar förutsägbarhet, att du vet exakt hur den kommande månaden ser ut.
- just nu är omotiverad till att jobba.
- har svårt att hitta fokus och sluta prokrastinera till och med när det är skarpt läge.
- bara vill hålla på med de roliga delarna av din passion.
- vill få mer tid till ditt egna skrivprojekt (gå hellre ner i arbetstid eller ta tjänstledigt).
- blir sårad av konstruktiv feedback.
- ogillar att fatta beslut eller av rädsla att välja fel har svårt att bestämma dig även om oviktiga saker.
- mår dåligt av att sätta dig i obekväma situationer eller ta risker.
- blir handlingsförlamad av tanken på att misslyckas.
- brukar skylla på kollegor för att de inte gjort sin del av jobbet eller på att du ”inte fått den infon”.
- har låg stresstålighet.
- är sjuk ofta (det kostar dig mer som egenföretagare och krånglar till dina leveranser).
- nyligen tillfrisknat från utmattningsdepression.
- går igenom en personlig kris eller stor förändring i livet.
Känner du bara igen dig i några av punkterna, läs hur du kan ändra dina sanningar om dig själv och gå från ett fixed till ett growth mindset.
Tipsen är filtrerade genom mina erfarenheter
Jag visste att jag någon gång efter Berghs reklam/copyprogram och några år på reklambyrå ville bli egenföretagare. Min pappa peppade mig att starta upp direkt för att bli varm i kläderna, så ett par månader innan höstterminen på Berghs drog igång 2015 registrerade jag mitt företag. Min ansökan innehöll en ambitiös affärsplan om en webbshop med ”typografidrömmiga prints”. Webbshoppen stod visserligen för en blygsam försäljning under två år, men den var snarare ett sätt att rättfärdiga ansökan för mig själv. Jag trodde inte att jag skulle få min f-skattesedel godkänd om jag bara hade en vag idé om att få skriva texter till kunder jag inte hade.
Genom Berghs fick jag in mitt första copyuppdrag (om seglingsresor) och ett löpande där jag skrev ett 70-tal reportage om hotell, restauranger, caféer och butiker för en turistsajt. Ersättningen var dålig, men erfarenheten och feedbacken gav en rejäl självförtroendeboost.
Jag fortsatte frilansa under sommarloven och blev sedan anställd som kreatör/copy på reklambyrå (=hittar tillsammans med AD på reklamidéer som man paketerar och säljer in till kund. När man tar ut idéerna ansvarar ADn för formgivningen och copyn för rubriker, text, manifest, manus, men i ett bra samarbete gör man det mesta ihop och så får ADn och copyn ha sista ordet om sitt hantverk).
Tiden på byrå gjorde att jag fick se processen inifrån, hur byrå/konsult och kund jobbar ihop och hur man beräknar ett uppdrag i tid och pengar. Det gav mig ett rejält försprång när jag sa upp mig och började frilansa i april 2020.
Blev du peppad eller avskräckt från att starta eget? Berätta gärna i det här Instagraminlägget!
Läs fler företagar- och frilanstips under Leva på pennan.
Bilder: Austin Distel, Prophsee Journals, Wyron A, Unsplash