fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

13 tecken på att du borde säga upp dig

I april 2020 jobbade jag min sista dag som anställd och har frilansat som copywriter sedan dess. Ett beslut jag inte ångrar för en sekund. Men vägen dit var inte spikrak. Jag övervägde länge och lät tiden gå medan jag fattade mod. Med facit i hand borde jag inte väntat. Här är tecknen jag såg hos mig själv – och märkt hos andra – på att det är hög tid att byta jobb.

1. Du hatar måndagar

Ja egentligen alla dagar mellan söndag kväll och fredag eftermiddag. Om tanken på jobbet eller närområdet till arbetsplatsen gör dig illa till mods, ledsen eller framkallar ångest är det hög tid att lämna.

2. Du blir irriterad när du blir tilldelad arbetsuppgifter

Prokrastinerar du in i det sista och blir irriterad när ditt slösurfande avbryts av att någon ber om hjälp? Då borde du nog inte bara byta jobb, utan även fundera på hur du trivs i din roll.

3. Det är något med jobbet som hela tiden skaver

Ungefär som när du tänkt tanken att göra slut, plötsligt ser du bara skäl att lämna. Det går inte längre till när du var blind för jobbets alla brister och de bristerna det tar fram hos dig. Varför stanna?

4. Du använder inte din fulla potential

Och det behöver man förstås inte göra. Många är nöjda över att jobbet bara är ett jobb som de kan stämpla ut från och sedan känna sig 100 % lediga. Om du inte är nöjd utan känner dig frustrerad över hur din potential slösas bort, hur uttråkad du är och hur lite du utvecklas, säg till eller byt jobb.

5. …och skyller det på andra

Om det inte vore för idiotchefen, den där inkompetenta kollegan, omöjliga kunden eller budgetnerskärningarna så skulle du… ja vad? Här har jag själv hamnat, skyllt på alla andra som en dålig förlorare. Men ärligt talat är det inte upp till alla andra att skapa de perfekta förutsättningarna för dig. Det är upp till dig. Välj att antingen stanna kvar och försök ändra situationen genom att kommunicera vad du upplever och behöver. Eller byt till ett jobb där du har kollegor och kunder du respekterar och inspireras av och arbetsuppgifter som utmanar och utvecklar dig.

6. Du har blivit missunnsam

Känner du ett sting i magen av att se hur bra det går för din gamla klasskamrat på LinkedIn? Eller kan du inte hålla dig från att prata skit om kollegan som just blivit befordrad? Det kanske får dig att må bättre för en stund, men det är ett giftigt beteende som säger mer om dig än om dem. Rannsaka dig själv och hur du mår i situationen du befinner dig i nu. Är det så här du vill vara och känna?

7. Jobbet stjäl energi från din fritid

Ägnar du din fritid åt att störa dig på jobbet, älta jobbproblem och framföra långa klagosånger till partner/familj/vänner? Har du slutat göra det du älskar på fritiden för att du är för sliten och stressad? Självklart kan man rådfråga vänner om jobbproblem och självklart kan man ha en körig period då man inte orkar så mycket mer än att jobba. Men om det är mer är regel än undantag behöver du fundera hur mycket ett jobb får kosta i energi.

8. Dina kollegor går in i väggen eller sjukskriver sig

Eller du har upptäckt andra tecken på en osund kultur, som vuxenmobbning eller narcissistisk chef. Lämna innan du blir en i statistiken.

9. Du får ingen bekräftelse/för dåligt betalt

Att berömma någon kostar så lite, ändå kan det sitta långt inne på vissa arbetsplatser. Själv har jag blivit som mest bekräftad i de anställningar som krävt minst av min kompetens. Ibland glömmer vi att bekräfta varandra när det är mycket att göra. Då kan du börja berömma dina kollegor för att starta en positiv spiral.

Ibland sitter det dock i arbetskulturen, en inneboende dålig självkänsla som gör att man inte berömmer andra av rädsla att förlora sin egna position. Den typen av kultur vänder man inte lika lätt, så om du inte orkar driva förändringen: säg upp dig.

Att ha för dåligt betalt i förhållande till kollegor, sin kompetens eller motsvarande roll hos konkurrenter tar inte fram det bästa hos en. Det är lätt att bli bitter eller få sitt självvärde rubbat, särskilt om man försökt höja siffran i lönesamtal, något som kan vara tufft om ingångslönen var låg. Sök nytt jobb och ta i när de frågar om löneanspråk.

10. Du dagdrömmer om att byta jobb men stannar för lönen

Du har räknat på det hundra gånger och landar varje gång i att du inte har råd att säga upp dig. Du har en jättebra lön och skulle inte klara dina utgifter utan den. Jag respekterar att man inte vill äventyra sin ekonomi, men tror man behöver väga in andra värden som energi och livsglädje i lönen och räkna in stress och ångest i kostnaderna. Hur mycket ångest är du beredd att betala för din lön? Dessutom, vilka faktiska kostnader? Om man har ett jobb man mår bra av och inte behöver stressa så mycket för har man förmodligen inte samma behov av att trösta sig med konsumtion.

I mitt fall vågade jag ta den ekonomiska risken av att säga upp mig genom att skapa en plan B och C.

11. Du är rädd för att bli lika bitter som kollegan som jobbat där i 10 år

Extra stor varningsflagg om du tycker kollegan ändå har ganska många bra poänger. Hen var förmodligen i din sits, men valde att stanna kvar alldeles för länge.

12. Du fantiserar om att storma ut från jobbet

Ställa dig upp mitt i ett möte, peka finger åt din plågoande till kollega, knäcka laptopen i två delar, gorma till chefen vilken idiot hen är och storma ut. Ärligt talat, du borde ha sagt upp dig för längesen.

13. Du skriver listor med skäl att säga upp dig

Eller läser listor som denna för att jämföra din situation och förhoppningsvis upptäcka att det inte är så farligt ändå. Hitta en ursäkt till att stanna. Kanske förhalar du bara det stora beslutet du behöver fatta.

Riv plåstret nu.

Känner du igen dig?

Då är det förmodligen dags att tacka för dig och byta jobb. Eller kanske göra allvar av drömmen om att starta eget och leva på pennan.

Fler artiklar om frilanslivet

10 insikter efter 1 år som frilans
12 sätt att hitta frilansuppdrag för copywriters & skribenter

Catherine Heijl

Catherine Heijl

24 maj, 2022

Dags att söka författarutbildningar & skrivarkurser inför höstterminen 2024

Dags att söka författarutbildningar & skrivarkurser inför höstterminen 2024

Funderar du på att gå en skrivarkurs eller ansöka till en författarskola? Ansökan till höstterminen 2024 har öppnat och det finns många spännande författarutbildningar och kurser i kreativt skrivande som definitivt kommer utveckla dig som skribent. Här listar vi de mest populära folkhögskoleutbildningarna och universitets- och högskolekurserna i kreativt skrivande.

12 sätt att hitta frilansuppdrag för copywriters & skribenter

12 sätt att hitta frilansuppdrag för copywriters & skribenter

Att frilansa och jobba med sin passion är fantastiskt – så länge man kan försörja sig. Så hur kommer man igång som frilansskribent och var hittar man frilansuppdrag för copywriters och contentskribenter? Jag har listat de 12 sätt som hjälpt mig gå från att drömma om att frilansa till att faktiskt leva på pennan.

10 insikter efter 1 år som frilans

10 insikter efter 1 år som frilans

I april för ett år sedan blev jag avtackad på Teams och åkte in till ett tomt kontorslandskap på reklambyrån för att lämna in jobbdatorn. Distansarbetet månaden innan var som ett genrep inför mitt nya liv som frilansande copywriter. Nu skulle jag äntligen förverkliga min dröm om att bygga upp Wrinspo, skriva på min bok och försörja mig på copyuppdrag. Här är 10 insikter jag fått under mina första 14 månader som frilanscopy.

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Satsa på skrivandet i sommar? 🌻

PRIS: 1190 KR

690 KR

Ge dig själv en kreativ skrivsommar. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.