1. Du hatar måndagar
Ja egentligen alla dagar mellan söndag kväll och fredag eftermiddag. Om tanken på jobbet eller närområdet till arbetsplatsen gör dig illa till mods, ledsen eller framkallar ångest är det hög tid att lämna.
2. Du blir irriterad när du blir tilldelad arbetsuppgifter
Prokrastinerar du in i det sista och blir irriterad när ditt slösurfande avbryts av att någon ber om hjälp? Då borde du nog inte bara byta jobb, utan även fundera på hur du trivs i din roll.
3. Det är något med jobbet som hela tiden skaver
Ungefär som när du tänkt tanken att göra slut, plötsligt ser du bara skäl att lämna. Det går inte längre till när du var blind för jobbets alla brister och de bristerna det tar fram hos dig. Varför stanna?
4. Du använder inte din fulla potential
Och det behöver man förstås inte göra. Många är nöjda över att jobbet bara är ett jobb som de kan stämpla ut från och sedan känna sig 100 % lediga. Om du inte är nöjd utan känner dig frustrerad över hur din potential slösas bort, hur uttråkad du är och hur lite du utvecklas, säg till eller byt jobb.
5. …och skyller det på andra
Om det inte vore för idiotchefen, den där inkompetenta kollegan, omöjliga kunden eller budgetnerskärningarna så skulle du… ja vad? Här har jag själv hamnat, skyllt på alla andra som en dålig förlorare. Men ärligt talat är det inte upp till alla andra att skapa de perfekta förutsättningarna för dig. Det är upp till dig. Välj att antingen stanna kvar och försök ändra situationen genom att kommunicera vad du upplever och behöver. Eller byt till ett jobb där du har kollegor och kunder du respekterar och inspireras av och arbetsuppgifter som utmanar och utvecklar dig.
6. Du har blivit missunnsam
Känner du ett sting i magen av att se hur bra det går för din gamla klasskamrat på LinkedIn? Eller kan du inte hålla dig från att prata skit om kollegan som just blivit befordrad? Det kanske får dig att må bättre för en stund, men det är ett giftigt beteende som säger mer om dig än om dem. Rannsaka dig själv och hur du mår i situationen du befinner dig i nu. Är det så här du vill vara och känna?
7. Jobbet stjäl energi från din fritid
Ägnar du din fritid åt att störa dig på jobbet, älta jobbproblem och framföra långa klagosånger till partner/familj/vänner? Har du slutat göra det du älskar på fritiden för att du är för sliten och stressad? Självklart kan man rådfråga vänner om jobbproblem och självklart kan man ha en körig period då man inte orkar så mycket mer än att jobba. Men om det är mer är regel än undantag behöver du fundera hur mycket ett jobb får kosta i energi.
8. Dina kollegor går in i väggen eller sjukskriver sig
Eller du har upptäckt andra tecken på en osund kultur, som vuxenmobbning eller narcissistisk chef. Lämna innan du blir en i statistiken.
9. Du får ingen bekräftelse/för dåligt betalt
Att berömma någon kostar så lite, ändå kan det sitta långt inne på vissa arbetsplatser. Själv har jag blivit som mest bekräftad i de anställningar som krävt minst av min kompetens. Ibland glömmer vi att bekräfta varandra när det är mycket att göra. Då kan du börja berömma dina kollegor för att starta en positiv spiral.
Ibland sitter det dock i arbetskulturen, en inneboende dålig självkänsla som gör att man inte berömmer andra av rädsla att förlora sin egna position. Den typen av kultur vänder man inte lika lätt, så om du inte orkar driva förändringen: säg upp dig.
Att ha för dåligt betalt i förhållande till kollegor, sin kompetens eller motsvarande roll hos konkurrenter tar inte fram det bästa hos en. Det är lätt att bli bitter eller få sitt självvärde rubbat, särskilt om man försökt höja siffran i lönesamtal, något som kan vara tufft om ingångslönen var låg. Sök nytt jobb och ta i när de frågar om löneanspråk.
10. Du dagdrömmer om att byta jobb men stannar för lönen
Du har räknat på det hundra gånger och landar varje gång i att du inte har råd att säga upp dig. Du har en jättebra lön och skulle inte klara dina utgifter utan den. Jag respekterar att man inte vill äventyra sin ekonomi, men tror man behöver väga in andra värden som energi och livsglädje i lönen och räkna in stress och ångest i kostnaderna. Hur mycket ångest är du beredd att betala för din lön? Dessutom, vilka faktiska kostnader? Om man har ett jobb man mår bra av och inte behöver stressa så mycket för har man förmodligen inte samma behov av att trösta sig med konsumtion.
I mitt fall vågade jag ta den ekonomiska risken av att säga upp mig genom att skapa en plan B och C.
11. Du är rädd för att bli lika bitter som kollegan som jobbat där i 10 år
Extra stor varningsflagg om du tycker kollegan ändå har ganska många bra poänger. Hen var förmodligen i din sits, men valde att stanna kvar alldeles för länge.
12. Du fantiserar om att storma ut från jobbet
Ställa dig upp mitt i ett möte, peka finger åt din plågoande till kollega, knäcka laptopen i två delar, gorma till chefen vilken idiot hen är och storma ut. Ärligt talat, du borde ha sagt upp dig för längesen.
13. Du skriver listor med skäl att säga upp dig
Eller läser listor som denna för att jämföra din situation och förhoppningsvis upptäcka att det inte är så farligt ändå. Hitta en ursäkt till att stanna. Kanske förhalar du bara det stora beslutet du behöver fatta.
Riv plåstret nu.
Känner du igen dig?
Då är det förmodligen dags att tacka för dig och byta jobb. Eller kanske göra allvar av drömmen om att starta eget och leva på pennan.
Fler artiklar om frilanslivet
10 insikter efter 1 år som frilans
12 sätt att hitta frilansuppdrag för copywriters & skribenter