fbpx

Dåligt samvete över To Be Read-högen? Skapa ett antibibliotek!

Varje gång du köper en bok slinker det med ett par tre extra, trots att din läshastighet inte ökar. To Be Read-högen växer ikapp med det dåliga samvetet och du lovar dig själv att börja läsa de där böckerna vilken dag som helst nu. Men tänk om du känner skuld helt i onödan och de olästa böckerna egentligen är mer kraftfulla än de du läst? Det blir dem med ett antibibliotek.
antibibliotek

Vad är ett antibibliotek?

Ett antibibliotek eller antilibrary är en privat samling olästa böcker. Uttrycket kommer från Nassim Nicholas Talebs bok The Black Swan där han lyfter den italienska författaren Umberto Ecos unika relation till böcker. 

Talebs inspiration: Umberto Ecos bibliotek med över 30 000 böcker

De flesta som kom hem till Umberto Ecos gigantiska bibliotek reagerade med ett ”Wow! Signore professore dottore Eco, vilket bibliotek du har! Hur många av de här böckerna har du läst?” varpå han med glimten i ögat svarade ”Det här är bara de jag måste läsa innan slutet av månaden. Resten har jag på kontoret.”. Några få besökare förstod dock att hans privata bibliotek inte hade någon egoboostande funktion, utan fungerade som researchverktyg.

umberto ecos bibliotek

Ett antibibliotek hyllar allt du vill utforska

Umberto Eco hade inte ett bibliotek för att skryta med böckerna han läst eller fira allt han kunde. Snarare kurerade han en personlig samling böcker kring de ämnen han var nyfiken på. Ett antibibliotek är alltså ett sätt att visa dina kunskapsluckor och hylla allt du vill utforska.

Vidden av det outforskade kan vara skrämmande, vilket gör att många känner sig obekväma i att samla på sig böcker de inte läst. Men Taleb menar att böckerna du läst är mindre värdefulla än böckerna du inte läst. Och genom att omfamna det okända kommer du att stimulera din upptäckarlust och göra dig ödmjuk inför allt du ännu inte vet.

Hur stort ska ett antibibliotek vara?

Talebs rekommendation är att låta ditt antibibliotek innehålla så mycket av det du inte vet som dina ekonomiska medel, amortering och rådande bostadsmarknad tillåter dig att förvara. Ju äldre du blir och mer kunskap du skaffar dig, desto större kommer andelen olästa böcker att bli.

antibibliotek läsa

Så skapar du ett antibibliotek

Även om idén med ett antibibliotek går ut på att bygga upp en personlig samling behöver du förstås inte konsumera bara för att. Och visst är ett bokköp det bästa sättet att stötta en författare, men äldre titlar kan du såklart köpa begagnat eller leta efter bland böcker som bortskänkes. Har du inte plats eller råd att köpa på dig böcker kan du bredda ditt bokuniversum med böcker du lånar från biblioteket eller kompisar.

Såhär kommer du igång:

  • Inventera dina intressen. Utgå från dina nuvarande intressen – vilka ämnen vill du lära dig mer om? Vilka närliggande ämnen (till exempel psykologi ➳ rättspsykologi, historia ➳ Romarriket, design ➳ typografi) är du nyfiken på?

  • Fråga om tips. Ta hjälp av läsarna i din närhet, på Instagram, i Facebookgrupper eller Goodreads och be om liknande tips utifrån dina favoritböcker.

  • Kolla kurslitteraturen. Hitta en högskolekurs du tycker verkar intressant och spana in kurslitteraturen.

  • Fynda bland referenserna. När du läser en intressant bok, bläddra bak till referenslistan och skriv av. För att sålla bland titlarna, håll dig till de som väcker din nyfikenhet.

  • Bokhoppa från biografier. Återigen, kika i referenslistan. På det här sättet hoppade jag från Marilyn Monroe/Fragments: Poems, Intimate Notes, Letters till Chekhov – To the Actor och Konstantin Stanislavskij – An Actor’s Work on Himself.

  • Använd algoritmen. Fönstershoppa i bokhandlarna på nätet och titta vilka andra böcker som rekommenderas utifrån den valda titeln (”Passar bra ihop”, ”Köps ofta tillsammans”, ”Andra har även köpt”).

  • Välj med magkänslan. Våga chansa och välj den frontade boken eller den med finast omslag. 

Här kan du läsa mer 🤓 om läsning.

Bilder: Design Files, Umberto Eco: House of Writers på Facebook, Radu Marcusu, Unsplash

Catherine Heijl

Catherine Heijl

24 nov, 2020

6 tips för att sätta ett läsmål för 2021 – och hålla det

6 tips för att sätta ett läsmål för 2021 – och hålla det

Vill du läsa mer men glömmer bort att böcker finns fram till läggdags, då du bara har ett par sidor på dig innan ögonen börjar klippa? Du är inte ensam om att undra hur folk gör för att lyckas läsa en bok i veckan år ut och år in. Med här 6 tipsen skapar du en hållbar läsrutin och uppnår ditt läsmål, oavsett om det är bok i månaden eller veckan 2021. Dessutom får du tips på bokbloggar, bookstagrammers och poddar som ger dig läsinspiration.

Bokrecension: Jag kan ha fel – Björn Natthiko Lindeblad

Bokrecension: Jag kan ha fel – Björn Natthiko Lindeblad

Prestigelöst, älskvärt och relaterbart. I Jag kan ha fel delar Björn Natthiko Lindeblad, med hjälp av Caroline Bankler och Navid Modiri, de insikter och verktyg han fått under sin resa från civilekonomkarriären, via livet som buddhistmunk, fram till det mörka ALS-beskedet. En bok som ger dig vardagsmod, tröst och livsglädje.

Skrivstreakbästis

Bli Skrivstreakbästis – peppigt, digitalt skrivhäng och present på posten

198 KR
79 KR

Som Skrivstreakbästis får du medlemskap i FB-grupp med daglig skrivpepp från Wrinspo & Kafferatur och chans att lära känna andra skrivsjälar – kanske hittar du en blivande testläsare här?

Du får även 5 skrivövningar för att kicka igång ditt skrivflow och 3 skrivtrackers till Instagram Stories. Dessutom: present på posten med en tryckt Skrivtracker i snygg design, och två klistermärken (Skrivstreak & Wrinspo) att piffa till blocket eller datorn med.

Priset är en engångssumma och rabatten gäller t.o.m. den 2 maj.