fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

Dåligt samvete över To Be Read-högen? Skapa ett antibibliotek!

Varje gång du köper en bok slinker det med ett par tre extra, trots att din läshastighet inte ökar. To Be Read-högen växer ikapp med det dåliga samvetet och du lovar dig själv att börja läsa de där böckerna vilken dag som helst nu. Men tänk om du känner skuld helt i onödan och de olästa böckerna egentligen är mer kraftfulla än de du läst? Det blir dem med ett antibibliotek.
antibibliotek

Vad är ett antibibliotek?

Ett antibibliotek eller antilibrary är en privat samling olästa böcker. Uttrycket kommer från Nassim Nicholas Talebs bok The Black Swan där han lyfter den italienska författaren Umberto Ecos unika relation till böcker. 

Talebs inspiration: Umberto Ecos bibliotek med över 30 000 böcker

De flesta som kom hem till Umberto Ecos gigantiska bibliotek reagerade med ett ”Wow! Signore professore dottore Eco, vilket bibliotek du har! Hur många av de här böckerna har du läst?” varpå han med glimten i ögat svarade ”Det här är bara de jag måste läsa innan slutet av månaden. Resten har jag på kontoret.”. Några få besökare förstod dock att hans privata bibliotek inte hade någon egoboostande funktion, utan fungerade som researchverktyg.

umberto ecos bibliotek

Ett antibibliotek hyllar allt du vill utforska

Umberto Eco hade inte ett bibliotek för att skryta med böckerna han läst eller fira allt han kunde. Snarare kurerade han en personlig samling böcker kring de ämnen han var nyfiken på. Ett antibibliotek är alltså ett sätt att visa dina kunskapsluckor och hylla allt du vill utforska.

Vidden av det outforskade kan vara skrämmande, vilket gör att många känner sig obekväma i att samla på sig böcker de inte läst. Men Taleb menar att böckerna du läst är mindre värdefulla än böckerna du inte läst. Och genom att omfamna det okända kommer du att stimulera din upptäckarlust och göra dig ödmjuk inför allt du ännu inte vet.

Hur stort ska ett antibibliotek vara?

Talebs rekommendation är att låta ditt antibibliotek innehålla så mycket av det du inte vet som dina ekonomiska medel, amortering och rådande bostadsmarknad tillåter dig att förvara. Ju äldre du blir och mer kunskap du skaffar dig, desto större kommer andelen olästa böcker att bli.

antibibliotek läsa

Så skapar du ett antibibliotek

Även om idén med ett antibibliotek går ut på att bygga upp en personlig samling behöver du förstås inte konsumera bara för att. Och visst är ett bokköp det bästa sättet att stötta en författare, men äldre titlar kan du såklart köpa begagnat eller leta efter bland böcker som bortskänkes. Har du inte plats eller råd att köpa på dig böcker kan du bredda ditt bokuniversum med böcker du lånar från biblioteket eller kompisar.

Såhär kommer du igång:

  • Inventera dina intressen. Utgå från dina nuvarande intressen – vilka ämnen vill du lära dig mer om? Vilka närliggande ämnen (till exempel psykologi ➳ rättspsykologi, historia ➳ Romarriket, design ➳ typografi) är du nyfiken på?

  • Fråga om tips. Ta hjälp av läsarna i din närhet, på Instagram, i Facebookgrupper eller Goodreads och be om liknande tips utifrån dina favoritböcker.

  • Kolla kurslitteraturen. Hitta en högskolekurs du tycker verkar intressant och spana in kurslitteraturen.

  • Fynda bland referenserna. När du läser en intressant bok, bläddra bak till referenslistan och skriv av. För att sålla bland titlarna, håll dig till de som väcker din nyfikenhet.

  • Bokhoppa från biografier. Återigen, kika i referenslistan. På det här sättet hoppade jag från Marilyn Monroe/Fragments: Poems, Intimate Notes, Letters till Chekhov – To the Actor och Konstantin Stanislavskij – An Actor’s Work on Himself.

  • Använd algoritmen. Fönstershoppa i bokhandlarna på nätet och titta vilka andra böcker som rekommenderas utifrån den valda titeln (”Passar bra ihop”, ”Köps ofta tillsammans”, ”Andra har även köpt”).

  • Välj med magkänslan. Våga chansa och välj den frontade boken eller den med finast omslag. 

Här kan du läsa mer 🤓 om läsning.

Bilder: Design Files, Umberto Eco: House of Writers på Facebook, Radu Marcusu, Unsplash

Catherine Heijl

Catherine Heijl

24 nov, 2020

Fyll på snällheten med Tankar för dagen av Bob Hansson

Fyll på snällheten med Tankar för dagen av Bob Hansson

December med sitt julmys måste vara årets snällaste månad – som en varm påminnelse om att vara extra snälla mot andra och oss själva. Låt därför Bob Hansson väcka snällheten i dig med följande insikter ur hans bok Tankar för dagen – manual för ett snällare liv.

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Satsa på skrivandet i sommar? 🌻

PRIS: 1190 KR

690 KR

Ge dig själv en kreativ skrivsommar. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.