Jerry Seinfeld – don’t break the chain
Vänta nu, Jerry Seinfeld är väl ingen författare? Trots att han faktiskt har skrivit en barnbok och två böcker om komedi är författare inte det första facket man placerar komikern Jerry i. Men idén om att bryta ner en kreativ process i en liten daglig vana och följa upp den med en habit tracker får Jerry ofta äran för.
När serien Seinfeld blev succé ville många veta hemligheten. Berodde framgången på att ett manusteam satt i L.A. och skrev skämten? I en intervju svarade Jerry att manusgruppen bestod av honom själv och Larry David, och enda framgångsknepet för att bli en duktig komiker är att skriva skämt varje dag.
Själv använder han en väggkalender där han sätter ett rött kryss över varje dag han skrivit. Efter några dagar bildas en kedja som du tycker om allt mer ju längre den blir. Din enda uppgift: bryt inte kedjan. Don’t break the chain.
I efterhand har Jerry visserligen uttryckt hur löjligt det är att folk creddar honom för The Seinfeld Strategy – icke-idén att sätta röda kryss. Men saksamma vad han tycker om den ifyllda skrivtrackern under Skrivstreaken gör tricket för dig.
Camilla Sten – en sida om dagen i ett år blir en bok
Redan som femåring hade Camilla Sten bestämt sig, hon skulle bli författare. Under en biologilektion i högstadiet fick hon tipset som skulle hjälpa henne att skriva sin första bok. Läraren sa till klassen att om de pluggade 30 minuter varje dag skulle de klara provet. Att klara biologiprovet var kanske inte Camillas prio ett, men något i det läraren sa rotade sig ändå. Hon bestämde sig nämligen för att skriva en sida om dagen i ett år, för 365 sidor skulle ju bli en bok.
Och det blev en bok, även om just den aldrig blev utgiven. Men Camilla fick en skrivrutin att hålla fast vid och tack vare den har hon idag flera utgivna böcker, några tillsammans med sin mamma Viveca Sten.
Stephen King – skriv varje dag, även på julafton
Stephen King skriver varje dag, oavsett om det är jul eller hans födelsedag, så att han inte förlorar greppet om berättelsens handling och tempo eller karaktärerna bleknar. När han har skrivit tvåtusen ord får han ”gå hem”, oavsett hur lång tid det tar.
Och det verkar ha funkar bra – Stephen har trots allt publicerat 61 romaner och 200 noveller. I självbiografin Att skriva berättar Stephen att han höll fast vid den här vanan även på den tiden han fick försörja skrivdrömmen genom att jobba på tvätteri, vara vaktmästare och engelsklärare.
Julia Cameron – lås upp skrivkrampen med morgonsidor
I sin bok Lev kreativt myntade författaren, journalisten och läraren Julia Cameron två av de mest kända kreativa rutinerna för att överkomma kreativa blockeringar – konstnärsträffen och morgonsidorna.
Morgonsidor är en skrivrutin som går ut på att du varje morgon skriver tre sidor för hand. Du ska inte ha någon skönlitterär ambition med texten, utan använd pennan för att lyssna inåt och skriv precis det som faller dig in. Det gör du i ett svep, utan att varken redigera eller läsa igenom förrän du har skrivit klart dina tre sidor.
Det som händer under morgonsidorna är att du öppnar dörren till din inre kreativitet. Din skrivförmåga finns där inne – det är bara kopplingen mellan din inre värld och handen som håller pennan som är ringrostig. Har du kört fast i ditt skrivande, släpp ambitionerna och hitta tillbaka till skrivlusten med Julias morgonsidor.
Foto: Brian Sokol
Khaled Hosseini – skriv varje dag, även om du inte känner för det
Khaled Hosseini, författaren till Flyga drake, säger sig inte vara något fan av att skriva första utkastet, däremot älskar han att omarbeta det han skrivit. Det är när han skriver om som han hittar de dolda meningarna, kopplingarna och möjligheterna han missade när han började skriva.
Men hur får han egentligen ur sig sina berättelser? Hosseinis framgångsrecept är att skriva – varje dag, oavsett om du känner för det eller inte. Och det du skriver ska inte vara för någon annan. Det ska vara för dig själv och det just du vill läsa. Först när du skriver din egen berättelse kan du förmedla och sätta det du har inom dig på pränt.
Camilla Läckberg – tro inte på inspiration
Camilla jobbade som civilekonom när hon kom på att det var skrivande hon egentligen ville hålla på med. Hon fick då en skrivkurs av sin man och skrev det som kom att bli hennes debutroman vid sidan av jobbet. Sitt första bokkontrakt fick hon när hon senare var föräldraledig 2003. Sedan dess har hon skrivit 12 böcker, 11 barnböcker, två kokböcker och två noveller.
Knepet? Camilla tror inte på inspiration, utan på att författarskapet är ett hantverk där det bara gäller att göra ett visst antal tecken varje dag. Om någon skrivit en bok i åtta år tänker Camilla ”snacka om att han måste ha suttit i baren och druckit rödtjut”.
Foto: Thron Ullberg Foto: Deborah Feingold
Jodi Picoult – fullspäckat schema bäst för skrivandet
Jodi Picoult, författaren till Allt för min syster, försöker hålla sig ifrån skrivandet på helgerna, men brukar ändå smita iväg till datorn för att inte lämna karaktärerna i sticket. Dessutom blir hon lättirriterad om hon inte skrivit på ett par dagar.
Jodi menar att det är en fördel med ett fullspäckat schema där skrivandet måste passas in. Du blir du tvungen att bara sätta dig ner och skriva när tiden finns. Gör du inte det blir ingenting skrivet. Du kanske inte skriver något bra varje dag, men det går alltid att redigera i efterhand, säger Picoult. Har du däremot inte skrivit någonting, då finns det inte ens något att omarbeta. Makes sense.
Kristina Ohlsson – är det spännande kan du inte låta bli att skriva
Kristina Ohlsson skulle inte alls bli författare på heltid, hon var ju redan statsvetare och jobbade på Försvarsmakten och Säpo. Några framgångsrika böcker senare bestämde hon sig ändå för att det gick så pass bra att hon borde bli heltidsförfattare.
Men hur lyckades Kristina kombinera skrivandet med heltidsjobb i början? Genom att se till att sätta igång, för du får aldrig den där perfekta luckan då du kan skriva helt utan andra åtaganden. Och så ger hon även rådet att skriva om något som är så spännande att du bara måste skriva varje dag för att veta hur det slutar.
Barbara Kingsolver – med skolbussen som musa
Att ha barn behöver inte vara något som stoppar dig från att bli författare. Barbara Kingsolver, numera bästsäljande författare, blev erbjuden sitt första bokkontrakt samma dag som hon lämnade sjukhuset med sitt första barn. Efter det har hon behövt pussla in skrivandet i vardagen.
När barnen var små fick Barbara hjälp av andra med barnpassning och när de blev äldre skrev hon från att skolbussen plockade upp dem till att den lämnade av dem igen. Skolbussen kallade hon för sin musa, och skrivandet blev hennes dagliga rutin.
Vill du också komma igång och skriva varje dag?
Haka på Skrivstreak i maj tillsammans med andra skrivsjälar på Instagram!
Här kan du läsa mer om skrivutmaningen Skrivstreak.
Tack till Rebecka för research!