fbpx

5 hinder som stoppar dig från att nå ditt skrivmål

Vad står i vägen för din skrivdröm? Lär dig mer om de 5 vanligaste hindren som lägger krokben för mångas författardrömmar. Och framförallt: hur du överkommer dem och förverkligar ditt skrivmål.
5 saker som hindrar dig att nå ditt skrivmål

1. Du låter andra (eller status) forma din skrivdröm

Är det ditt hjärta eller ego som har lagt ribban för din dröm?

Det är okej att skriva kreativt utan att ha författardrömmar. Och alla böcker behöver inte bli romaner utgivna på traditionella förlag – kanske passar en novellsamling eller egenutgiven fackbok dig bättre. Sätt upp ett skrivmål utifrån vad du vill, så får tyckarna och förståsigpåarna bestämma över sina mål.

2. Du lägger för mycket tid på att hjälpa andra

Knepet som ger dig mer skrivtid: lär dig säga nej. Självklart ska man vara bjussig nog att skicka vidare det man lär sig – så försöker åtminstone jag leva. Men det gäller att skydda skrivtiden. Unna dig därför perioder då du inte testläser andras manus, hjälper någon flytta, sitter barnvakt eller ger utförliga svar på sånt som går att googla.

3. Du jämför din skrivprocess med andras

Du ser att någon på Instagram skrev ihop sitt råmanus på en vecka eller fick manuset antaget på första försöket, och jämför med din egna snåriga process. Påminn dig om att Instagram inte är verkligheten, utan den verklighet vi vill visa upp. Du ser inte planeringen bakom det där råmanuset, om resultatet ens blev bra eller hur hårt personen kämpat innan hen blev antagen. Och visst kan det ibland handla om flyt. Men flyt är inget vi kan räkna med, så fokusera på det du kan kontrollera: ditt skrivande.

4. Du försöker göra allt själv

Själva råmanuset behöver du förstås knacka ut själv, men ta hjälp med allt runtomkring så ofta du kan. Bolla din idé med andra som skriver, använd dig av testläsare och lektör, fråga om råd kring ditt följebrev. Och ger du ut din bok själv, lägg inte tid på sånt som någon annan kan göra hundra gånger bättre och snabbare (som omslaget eller bokföring). 

5. Du jagar flera drömmar samtidigt

You can do anything, but not everything. Pausa de andra drömmarna ett tag, så får du superkrafter att förverkliga den här.

Fler tips för att nå ditt skrivmål?

I e-boken Skriv klart din bok! Goalplanning, skrivrutiner, ritualer & motivationsboost får du veta mer om hur du sätter upp smarta skrivmål, skapar hållbara skrivrutiner och håller motivationen uppe längs vägen. Tillsammans med verktyget Wrinspo Skrivplanner, en utskriftsvänlig och ifyllningsbar PDF där du bryter ner ditt mål i en konkret plan, har du allt som behövs för att förverkliga ditt skrivmål.

Bild: Pinterest

Catherine Heijl

Catherine Heijl

9 apr, 2021

Så planerar du skrivandet – eller skrivpausen – i sommar

Så planerar du skrivandet – eller skrivpausen – i sommar

Vi närmar oss semestertider och kanske har du som mål att skriva klart ditt manus i sommar. Eller får tanken på att använda pennan till något annat än korsord dig att rysa? Oavsett om du har en skarp deadline eller behöver en skrivpaus är en skrivplan den bästa sommarpresenten du kan ge dig själv. För utan en plan – ingen kravlös ledighet.

The Power of Ritual: så skapar du en kreativ ritual & sabbat

The Power of Ritual: så skapar du en kreativ ritual & sabbat

Vad har Crossfit, skriva dagbok och tech-pauser gemensamt? De är moderna ritualer som skapar känsla av mening och tillhörighet i ett samhälle där vi söker andlighet på andra ställen än i religionen. Casper ter Kuiles bok The Power of Ritual – Turning Everyday Activities into Soulful Practices hjälper dig skapa vardagsritualer som ger tid för reflektion och läker din relation till andra, dig själv och din andliga sida.

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Skrivplanningpaketet:
ge din skrivdröm en magisk start

198 KR

Allt du behöver för att förverkliga din skrivdröm!
Med Skrivplannern som verktyg omvandlar du din skrivdröm till ett mål och bryter ner det i en konkret plan. I e-boken Skriv klart din bok! får du lära dig mer om goalplanning, skapa hållbara skrivrutiner och en skrivritual, plus motivationsknepen att ta till när skrivkrampen slår till.

Signa upp dig på Write Vibes Letter så får du en sneakpeek på boken och plannern.