fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

14 feministiska böcker att läsa på internationella kvinnodagen

I samband med internationella kvinnodagen kommer här 14 feministiska boktips som påminner om att arbetet mot ett jämställt samhälle är långt i från klart. Från feminismens biblar, via skönlitteraturen till framtida feministiska klassiker.

Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar till Bokus.

future is female feministiska klassiker

Rosa: den farliga färgen – Fanny Ambjörnsson

Varför kan överklassmän bära rosa skjorta, medan det för andra män signalerar homosexualitet? Är det fel att bära rosa som feminist och hur ska man hantera sin dotters rosa princessfas? Med ett lättillgängligt språk går genusforskaren och socialantropologen Fanny Ambjörnsson till botten med varför färgen rosa väcker så starka känslor som vällust och hat. 

Här hittar du Fanny Ambjörnssons Rosa: den farliga färgen. (affiliatelänk)

Not That Kind of Girl – Lena Dunham

Lena Dunham, skaparen av tv-serien Girls, spinner vidare på de teman som gjorde serien så populär. Om att träffa vidriga killar, ha två livskriser innan man fyllt 20, vikthets och försöka göra karriär som ung tjej i en bransch fylld av femtioåriga män. Träffsäkert och humoristiskt, men kanske något tamt ur ett svenskt, feministsikt perspektiv.

Här hittar du Lena Dunhams Not That Kind of Girl. (affiliatelänk)

Under det rosa täcket – Nina Björk

Den här boken satte ett stort avtryck på feminismen när den kom 1996 och anses vara en feministisk klassiker. Journalisten och författaren Nina Björks feminism går inte ut på att göra kvinnan till en utopi eller en ”naturlig” identitet, utan frigöra oss från fasta könsidentiteter. Hur separerar man sitt jag från könet, när kvinnlighet skapas så fort man ger flickan ett rosa täcke och pojken ett blått?

Här hittar du Nina Björks Under det rosa täcket. (affiliatelänk)

Klubben – Matilda Voss Gustavsson

I samband med Me too-rörelsen publicerade journalisten Matilda Voss Gustavsson ett DN-reportage där 18 kvinnor berättar om hur den kände kulturprofilen utsatt dem för våldtäkter, hot och trakasserier. Ett avslöjande som blir startskottet på Svenska Akademins stora kris. I den här boken gräver Matilda djupare i maktobalansen i kulturvärlden och skriver om tiden kring publiceringen och efterspelet efter att kulturprofilen dömdes för våldtäkt.

Här hittar du Matilda Voss Gustavssons Klubben. (affiliatelänk)

Livet & Patriarkatet – Peppe Öhman

Den här boken vill man sätta i händerna på alla som är skeptiska till feminismen (frågan är bara om de vågar läsa en bok med ordet ”patriarkatet” på framsidan😅

Författaren och frilansjournalisten Peppe Öhman berättar pedagogiskt och med mycket humor vad feminism och patriarkat är och delar med sig av sina egna erfarenheter som format hennes feminism. Gillar också att hon är så trygg i sin feminism att hon tillåter sig vara kluven i vissa frågor – allt är inte svart eller vitt.

Här hittar du Peppe Öhmans Livet & Patriarkatet. (affiliatelänk)

Det andra könet – Simone de Beauvoir

Den här klassikern utkom har haft ett stort inflytande på feminismen sedan den kom ut 1949. På den tiden var de flesta franska kvinnor hemmafruar som förbjöds att använda preventivmedel och inte fick vara förmyndare åt sina barn (trots att moderskapet ansågs vara deras livsuppgift), vilket gjorde att Simone de Beauvoirs filosofiska, historiska och humoristiska uppgörelse med patriarkatets syn på kvinnan sågs som skandalöst. Trots att 70 år gått är Simones frågeställningar fortfarande aktuella. 

Här hittar du Simone de Beauvoirs Det andra könet. (affiliatelänk)

Bad Feminist – Roxane Gay

I den här essäsamlingen analyserar Roxane nutidsfenomen ur sitt egna feministiska perspektiv som bad feminist – för alla som vägrar gå med på att man måste agera perfekt för att få kalla sig feminist. Hon sätter ord på varför 50 Shades of Grey-böckerna inte handlar om kvinnlig sexuell njutning (ta bort Anastasias orgasmer och BDSM-grejen så har vi ännu en maktlysten man som vill äga ”sin” kvinna), på dilemmat i att gilla en hiphoplåt med sexistisk rap och på hur alla i Girls-hyllandet missade att det typ bara är vita karaktärer. Befriande med någon med feministiska åsikter som inte är upphängda i vad man ”får” tycka.

Här hittar du Roxane Gays Bad Feminist. (affiliatelänk)

Män förklarar saker för mig – Rebecca Solnit

I en essä som publicerades på nätet myntade Rebecca Solnit uttrycket mansplaining – hur självupptagna män på ett nedvärderande sätt utgår från att kvinnorna de pratar med vet mindre och därför behöver en förklaring. I boken får mansplaining-essän sällskap av senare essäer där Rebecca tar upp vedervärdig fakta som att en kvinna blir slagen var nionde sekund i USA och att den vanligaste dödsorsaken för amerikanska, gravid kvinnor är deras makar. En bok som tänder feministgnistan i en på nytt.

Här hittar du Rebecca Solnits Män förklarar saker för mig. (affiliatelänk)

Maken – Gun-Britt Sundström

Här har vi ännu en feministisk klassiker! I romanen, utgiven 1976, följer vi paret Martina och Gustav.. Det är 60-tal och Martina känner sig kvävd av att Gustav vill flytta ihop, gifta sig och ligga så ofta, så i tidens anda bestämmer de sig för att ha ett öppet förhållande. Något som verkar som en lovande idé men leder till svartsjuka och ständiga uppbrott. Gun-Britt skildrar med hög igenkänningsfaktor om parrelationen, ifrågasätter kärnfamiljen och lyfter fram hur svårt det är som kvinna att stå kvar i beslutet att inte ha någon make när alla andra gifter sig och skaffar barn.

Här hittar du Gun-Britt Sundströms Maken. (affliatelänk)

I Love Dick – Chris Kraus

I Chris autofiktiva roman från 1997 följer vi den misslyckade filmmakaren Chris som är gift med den franska kritikern Syvère Lotringer. Chris får upp ögonen för Sylvères kollega Dick under en middag och utvecklar med tiden en erotisk besatthet inför honom. Hon berättar det för sin man och börjar uppvakta Dick genom att skriva brev till honom. Sylvère är lika engagerad i den olyckliga kärleken som Chris och Dick fungerar som en musa för deras kreativitet, vilket har gjort att boken fått feministiska hyllningar eftersom det på den tiden var ovanligt att objektifiera en man på det här sättet. Påminner om Lena Anderssons Ester och Hugo Rask tycker jag.

Här hittar du Chris Kraus I Love Dick. (affiliatelänk)

Feministfällan – Nina Åkestam

Med Feministfällan gör Nina Åkestam, doktor i ekonomi, skribent och feministisk debattör upp med feminismens utmaningar och fällor som självklarhetsfällan, populismfällan, föräldrafällan och Instagramfällan. Hon skiftar fokuset från feministerna till feminismen, som behöver radikaliseras och inte måste inkludera exakt alla, och vårt arbetet framåt mot en jämställd värld.

Här hittar du Nina Åkestams Feministfällan. (affiliatelänk)

Det mest förbjudna – Kerstin Thorvall

Efter att ha varit en snäll och duktig dotter och uppoffrande mamma exploderar hon ut i en 25 år försenad tonårstrots i det mest förbjudna – bejakar sin kvinnliga sexualitet. Ångest, lycka, besatthet och förnedring är några av ingredienserna i Kerstin Thorvalls självbiografiska Det mest förbjudna. Resultatet när boken kom ut 1976 – moralpanik. En bok som var före sin tid, och som samhället kanske fortfarande inte hunnit ikapp.

Här hittar du Kerstin Thorvalls Det mest förbjudna. (affiliatelänk)

Svart kvinna – Fanna Ndow Norrby

De här texterna om att vara svart, ung, kvinna i dagens Sverige är som en kalldusch. Rasistiska kommentarer, idiotiska fördomar och situationer som går över ens förstånd. Så viktig att läsa för att lära och tillsammans ta upp kampen.

Här hittar du Fanna Ndow Norrbys Svart kvinna. (affiliatelänk)

Alla borde vara feminister – Chimamanda Ngozi Adichie

Den här boken, som baseras på ett TED-talk, är Chimamandas sätt att ta tillbaka ordet feminist, som använts som skällsord mot henne. Boken förklarar på ett enkelt och rakt sätt vad feminismen är och varför den behövs.

Här hittar du Chimamanda Ngozi Adichies Alla borde vara feminister. (affiliatelänk)

Future is female-bild: Sinitta Leunen, Unsplash

Catherine Heijl

Catherine Heijl

8 mar, 2021

Fyll på snällheten med Tankar för dagen av Bob Hansson

Fyll på snällheten med Tankar för dagen av Bob Hansson

December med sitt julmys måste vara årets snällaste månad – som en varm påminnelse om att vara extra snälla mot andra och oss själva. Låt därför Bob Hansson väcka snällheten i dig med följande insikter ur hans bok Tankar för dagen – manual för ett snällare liv.

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Satsa på skrivandet i sommar? 🌻

PRIS: 1190 KR

690 KR

Ge dig själv en kreativ skrivsommar. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.