fbpx

Poeten W.S. Merwin vigde sitt liv åt palmerna på Maui

I en tid av slash careers, multitasking och plingande notiser blir personer som fullkomligt absorberas av sin passion allt mer sällsynta. Här kan du läsa den inspirerande berättelsen om William Stanley Merwin som lämnade livet i New York för Maui, Hawaii, där han under fyra decennier skötte en palmträdgård och skrev poesi om den.

Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar till Bokus.

w.s. merwin – poet

Från New York till Zenbuddhism på Maui, via Ezra Pound

Det fanns inga ledtrådar i Williams barndom om att han som vuxen skulle viga sitt liv åt poesi eller bo på Hawaii. Han växte upp på 30-talet i ett konservativt hem i Union City, New Jersey och senare Scranton, Pennsylvania, med en pappa som var presbyteriansk präst.

Att William hamnade på Maui med tre tunnland mark hade han poeten och författaren Ezra Pound att tacka. När William studerade vid Princeton berättade han nämligen för Ezra att han skrivit dikter hela sitt liv och egentligen ville bli poet. På det svarade Ezra: “Då behöver du lära dig språk, för i översättningen av andra språk lär du dig ditt eget.

W. S. Merwin i New York

Och så blev det. William pluggade romanska språk och gav sig av till Europa för att jobba. Som 25-åring översatte han nästan 30 (!) språk och släppte sin första poesisamling A Mask for Janus (affiliatelänk), som var influerad av Deià på Mallorca där han då befann sig och arbetet den medeltida poesi han då översatte. Senare när han bodde i södra Frankrike kom William att upptäcka sitt intresse för trädgårdsskötsel.

Åren gick och William återvände till New York, men tröttnade snart på citylivet. Han ville hitta nya insikter och reste därför Maui för att studera för Zenbuddhist-läraren Robert Aitken Roshi. Tystnaden, och klimatet som gjorde trädgårdsskötsel till en året-runt-aktivitet, fick honom att stanna.

Meditera, skriva, plantera

1976 köpte William tre tunnland mark som avverkats för ananasodlingar och virke åt valskepp. Han bestämde sig för att rädda marken, återställa dess naturliga skönhet, och tillsammans med sin fru Paula planterade han därför hundratals koaträd. Tyvärr dog träden eftersom jorden hade ändrats och de fick byta strategi till att plantera utrotningshotade palmer. Under sina 40 år på Maui planterade William och Paula 2 700 palmer av 400 arter. 

Samtidigt höll William igång pennan. Varje morgon mediterande han en stund och satte sig sedan på sin lanai för att äta frukost och skriva dikter fram till lunch, då han gick ut och jobbade i sin palmträdgård. Skrivandet, liksom planteringen, var ett sätt att förstå det okända och träda djupare in i den hawaiianska kulturen.

W.S. Merwins poesi

Merwins poesi var alltid starkt influerad av omvärlden. De första verken fångade essensen från platserna han bodde på i Europa och språket följde verken han översatte för stunden. Senare inspirerade palmerna på Maui honom, liksom meditationen – dikterna förlitar sig på andetaget, vilket du märker om du läser dem högt.

2016, ett år före sin frus död och tre år före sin egen, släppte William sin näst sista poesisamling Garden time (affliatelänk). Visst verkar han veta att tiden med Paula och palmerna närmar sig sitt slut i de inledande raderna till dikten The Morning här ovan?

Efter att ha skrivit poesi i 64 år (och prisats med ett the National Book Award for Poetry och två Pulitzer Prize for Poetry) och närt hawaiianska palmer i 40 dog William Stanley Merwin i sömnen den 15 mars 2019 i sitt hem på Maui.


Den här artikeln är inspirerad av Emergence Magazines fantastiska essä om W.S. Merwin.

Bilder: The Merwin Conservancy, Tom Sewell, Georgia de Lotz, Unsplash.

Catherine Heijl

Catherine Heijl

12 jul, 2021

5 skäl att skriva till musik och när det är läge för tystnad

5 skäl att skriva till musik och när det är läge för tystnad

Tillhör du Team Skriva Till Musik, eller föredrar du bibliotekstyst skrivmiljö? Rätt musik kan väcka din kreativitet, hjälpa dig hitta skrivfokus och komma närmare dina karaktärer. Vilken musik som funkar bäst, vilka tillfällen det är bättre att ha det tyst och tips på ett 30-tal skrivspellistor kan du läsa om här.

13 poddar som inspirerar dig att skriva

13 poddar som inspirerar dig att skriva

Skribenters dilemma: vi vill ha skrivinspiration, men ögonen pallar inte mer skärmtid och kroppen blir stel av allt stillasittande. Lösning: sätt på en skrivpodd och ge dig ut på en promenad! De här 13 poddarna om skrivande ger dig skrivtips och inspiration kring kreativt skrivande, att skriva en bok och vägen till bokutgivning. Tryck på play och fyll på med skrivinspiration.

8 författares favoritdrinkar att svalka dig med i värmen

8 författares favoritdrinkar att svalka dig med i värmen

Sätt guldkant på den ljuva sommarkvällen eller svalka dig i värmen med de här 8 kända författarnas favoritdrinkar. Bland de syrliga, söta och friska drinkrecepten (inklusive alkoholfria alternativ) hittar du bland annat F. Scott Fitzgerald, Dorothy Parker och Truman Capotes favoriter.

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Skrivplanningpaketet:
ge din skrivdröm en magisk start

198 KR

Allt du behöver för att förverkliga din skrivdröm!
Med Skrivplannern som verktyg omvandlar du din skrivdröm till ett mål och bryter ner det i en konkret plan. I e-boken Skriv klart din bok! får du lära dig mer om goalplanning, skapa hållbara skrivrutiner och en skrivritual, plus motivationsknepen att ta till när skrivkrampen slår till.

Signa upp dig på Write Vibes Letter så får du en sneakpeek på boken och plannern.