fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

Poeten W.S. Merwin vigde sitt liv åt palmerna på Maui

I en tid av slash careers, multitasking och plingande notiser blir personer som fullkomligt absorberas av sin passion allt mer sällsynta. Här kan du läsa den inspirerande berättelsen om William Stanley Merwin som lämnade livet i New York för Maui, Hawaii, där han under fyra decennier skötte en palmträdgård och skrev poesi om den.

Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar till Bokus.

w.s. merwin – poet

Från New York till Zenbuddhism på Maui, via Ezra Pound

Det fanns inga ledtrådar i Williams barndom om att han som vuxen skulle viga sitt liv åt poesi eller bo på Hawaii. Han växte upp på 30-talet i ett konservativt hem i Union City, New Jersey och senare Scranton, Pennsylvania, med en pappa som var presbyteriansk präst.

Att William hamnade på Maui med tre tunnland mark hade han poeten och författaren Ezra Pound att tacka. När William studerade vid Princeton berättade han nämligen för Ezra att han skrivit dikter hela sitt liv och egentligen ville bli poet. På det svarade Ezra: ”Då behöver du lära dig språk, för i översättningen av andra språk lär du dig ditt eget.

W. S. Merwin i New York

Och så blev det. William pluggade romanska språk och gav sig av till Europa för att jobba. Som 25-åring översatte han nästan 30 (!) språk och släppte sin första poesisamling A Mask for Janus (affiliatelänk), som var influerad av Deià på Mallorca där han då befann sig och arbetet den medeltida poesi han då översatte. Senare när han bodde i södra Frankrike kom William att upptäcka sitt intresse för trädgårdsskötsel.

Åren gick och William återvände till New York, men tröttnade snart på citylivet. Han ville hitta nya insikter och reste därför Maui för att studera för Zenbuddhist-läraren Robert Aitken Roshi. Tystnaden, och klimatet som gjorde trädgårdsskötsel till en året-runt-aktivitet, fick honom att stanna.

Meditera, skriva, plantera

1976 köpte William tre tunnland mark som avverkats för ananasodlingar och virke åt valskepp. Han bestämde sig för att rädda marken, återställa dess naturliga skönhet, och tillsammans med sin fru Paula planterade han därför hundratals koaträd. Tyvärr dog träden eftersom jorden hade ändrats och de fick byta strategi till att plantera utrotningshotade palmer. Under sina 40 år på Maui planterade William och Paula 2 700 palmer av 400 arter. 

Samtidigt höll William igång pennan. Varje morgon mediterande han en stund och satte sig sedan på sin lanai för att äta frukost och skriva dikter fram till lunch, då han gick ut och jobbade i sin palmträdgård. Skrivandet, liksom planteringen, var ett sätt att förstå det okända och träda djupare in i den hawaiianska kulturen.

W.S. Merwins poesi

Merwins poesi var alltid starkt influerad av omvärlden. De första verken fångade essensen från platserna han bodde på i Europa och språket följde verken han översatte för stunden. Senare inspirerade palmerna på Maui honom, liksom meditationen – dikterna förlitar sig på andetaget, vilket du märker om du läser dem högt.

2016, ett år före sin frus död och tre år före sin egen, släppte William sin näst sista poesisamling Garden time (affliatelänk). Visst verkar han veta att tiden med Paula och palmerna närmar sig sitt slut i de inledande raderna till dikten The Morning här ovan?

Efter att ha skrivit poesi i 64 år (och prisats med ett the National Book Award for Poetry och två Pulitzer Prize for Poetry) och närt hawaiianska palmer i 40 dog William Stanley Merwin i sömnen den 15 mars 2019 i sitt hem på Maui.


Den här artikeln är inspirerad av Emergence Magazines fantastiska essä om W.S. Merwin.

Bilder: The Merwin Conservancy, Tom Sewell, Georgia de Lotz, Unsplash.

Catherine Heijl

Catherine Heijl

12 jul, 2021

12 drömmiga bibliotek att resa till 2022

12 drömmiga bibliotek att resa till 2022

Runtom i världen finns magiska bibliotek som med sina pampiga, anrika eller futuristiska interiörer bara väntar på att bjuda in dig i böckernas förtrollande värld. Vi har listat 12 drömmiga bibliotek att lägga till på din litterära bucket list eller drömma dig bort till hemma från läshörnan eller skrivplatsen. Vilken är din favorit?

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

Skrivstreakbästis

Bli Skrivstreakbästis – peppig skrivklubb, tygpåse, skrivblock & klistermärken

549 KR

Maxa årets Skrivstreak – bli Skrivstreakbästis!
Då bjuds du in till vår peppiga skrivklubb på medlemsplattformen Podia. I den får du skrivvänner för livet, skrivinspiration i form av tips, pepp och skrivövningar och bjuds in till skrivträffar och livesändningar med gästande inspiratörer.

Som Skrivstreakbästis får du även 10 digitala skrivtrackers till Instagram Stories och ett paket på posten med en tygpåse, skrivblock, penna, skrivtracker och klistermärkesark.