fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

8 skäl till varför du ska sätta ett skrivmål

”Kan jag inte bara skriva lite när jag har lust?” Jo, såklart kan du skriva utan mål och hoppa mellan olika texter när det blir tråkigt. Men om du innerst inne drömmer om att skriva en bok behöver du tämja din dröm, formulera den till ett skrivmål och bryta ner den till en plan för att lyckas. Här är 8 anledningar till varför det är så viktigt med ett skrivmål.
varför du ska sätta skrivmål

1. Du får en riktning – och motivation på köpet

Genom att formulera ett skrivmål ger du ditt skrivande en riktning. När du sedan skrivplannar målet, det vill säga bryter ner det i en detaljerad plan, blir det glasklart vad du behöver göra för att lyckas. Den stora, fluffiga författardrömmen blir hanterbar och du vet hur du ska spendera din tid och energi. 

Och ett tydligt mål, som att skriva klart din bok och skicka till förlag 2021, kommer trigga din motivation mer än om du bara skriver lite när du känner för det. Att du är motiverad påverkar ditt beteende – du dyker upp och skriver och får därmed resultat.

2. Mål ger dig laserfokus

Varje dag blir vi översvämmade av information och på sociala medier går det tretton på dussinet av experter som säger hur du ska göra, tycka eller tänka. Utan ett tydligt skrivmål blir det svårare att filtrera vad som är relevant för dig. Du fäster större vikt vid vad andra tycker och hoppar förvirrat runt mellan de metoder eller åsikter som är rätt just nu. Det resulterar i att du tappar bort dig själv och dina intentioner och får därför inte särskilt mycket gjort.

Med ett skrivmål får du laserfokus. Det ger dig en ständig påminnelse om vad som är viktigt för dig och hjälper dig att navigera i informationsflödet. Det blir lättare att skippa NaNoWriMo för den här gången eftersom ditt fokus ligger på redigering, eller att ignorera utmaningen på Instagram Stories eftersom du har ett visst antal ord att nå innan dagen är slut.

3. Du ökar dina chanser att lyckas

Du behöver inte uppfinna hjulet på nytt. Kopiera bara vad andra framgångsrika människor – författare, entreprenörer, elitidrottare – gjort och anpassa det till din skrivprocess. Det hemliga tricket? Att skriva ner ditt mål, göra en plan och agera. 

4. Du sopar mattan med prokrastinering

Att bli uttråkad, få skrivkramp eller känna ”this is shit” är en naturlig del av skrivprocessen. Men fokuset som kommer med ditt skrivmål gör att distraktioner inte letar sig in lika lätt.

Genom att formulerar ditt skrivmål håller du dig själv ansvarig för att förverkliga det. Du snackar inte längre bara om det, du agerar.

Skriver du ner målet på papper har du 42 % större chans att nå det, eftersom du då konkretiserar ditt mål. Berättar du dessutom om målet för en vän ökar din chans till 78 %. Knepet för att verkligen minimera risken för prokrastinering är att du sedan bryter ner ditt skrivmål till delmål, och delmålen till konkreta att-göra-punkter.

5. Mål hjälper dig skapa momentum

Det finns en fara med att sätta upp ett skrivmål: att följa upp dina framsteg blir beroendeframkallande. När du ser vad du har åstadkommit belönar hjärnan dig med dopamin, och det kommer du vilja ha mer av. Därför kommer du att fortsätta jobba mot ditt skrivmål. Du har satt skrivflow-bollen i rullning, och nu kommer den att fortsätta av bara farten.

6. Du får feedback på din process

Att sätta skrivmål handlar inte bara om att planera framåt, utan också om att våga blicka bakåt. Genom att stanna upp och reflektera hur det har gått får du svart på vitt vilka handlingar du utför och vilka du undviker. Du får nya insikter om din skrivprocess, men även om dina värderingar, sanningar, styrkor och utmaningar. Alla de här svaren finns redan inom dig, men med skrivplanning får du hjälp att plocka fram dem.

7. Du boostar ditt självförtroende

Du kommer att bli glad av att bocka av dina att-göra-punkter och delmål, men när du når ditt skrivmål är det rena dopaminfesten i skallen. För precis som Tony Robins säger: ”progress is the key to happiness”.

Att nå ditt skrivmål kommer att förändra dig som person, för numera är du någon som klarar de mål du sätter upp. Att du på egen hand gjort den här utvecklingen kommer att boosta ditt självförtroende och ge dig mod att spänna bågen ännu högre. Kanske är det dags att hålla den där föreläsningen eller gå klättringskursen, trots att blotta tanken på ger dig svindel?

8. Det motiverar dig att bli ditt bästa jag

Utan mål går vi mestadels genom livet som sömngångare och gör mest sånt som är enkelt och tryggt, innanför vår komfortzon. 

Det krävs bara en så enkel handling som att sätta ett skrivmål för att du ska ta tillbaka kontrollen över ditt liv. Du tillåter dig själv att utforska din potential och visar att du är värd att leva livet på dina villkor. Ditt, syftesdrivna drömliv, designat av dig.

Så sätt dig i förarsätet och bestäm var du vill vara om 5 år, 3 år, 1 år, nästa vecka och idag. 

Du kan uppnå vad du vill, bara du sätter ett mål.

Ge ditt skrivmål en magisk start

Wrinspo Skrivplanner är ett verktyg som hjälper dig att omvandla din dröm till ett mål och bryta ner det till en detaljerad plan. Med den och metoderna i e-boken Skriv klart din bok! Goalplanning, skrivrutiner, ritualer & motivationsboost har du allt som behövs för att förverkliga ditt skrivmål.

Bild: Content Pixie, Unsplash

Catherine Heijl

Catherine Heijl

23 feb, 2021

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Satsa på skrivandet i sommar? 🌻

PRIS: 1190 KR

690 KR

Ge dig själv en kreativ skrivsommar. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.