fbpx

Kan man ta semester som frilans?

Hyr man ut sig per timme är det sant som de amerikanska soloprenörerna säger: your business stops when you stop. Samtidigt behöver vi alla – ja, du också – vara lediga för att inte bränna ljuset i båda ändar. Såhär gjorde jag för att vara så ledig som möjligt min första sommar som frilans.

Sex veckor. Så lång semester hade min kille den här sommaren och det var såklart tufft för mig att matcha första sommaren som frilans. Eller egentligen har jag frilansat två somrar tidigare, fast då pluggade jag på Berghs och visste att CSN skulle trilla in efter första sommaren, och en byrålön efter andra. Så den här sommaren var det mer på riktigt. Efter sista utbetalda lönen i våras kommer inga mer pengar om inte jag själv driver in dem.

Nej, egenföretagare måste inte jobba 24/7

Sanning: som egenföretagare måste du själv dra in din lön. Förutom jobbtimmarna du tar betalt för måste du därför också jobba din business.
Myt: därför måste du alltid jobba.

Såklart kan du inte ta tio veckors sommarlov och spendera som Marty Byrde i Ozark om du inte planerat för det. Och visst kan man välja att se det som att varje timme du inte jobbar är förlorad inkomst. Men ingen kan jobba jämt. Din kropp behöver nollställa stressnivåerna och frontalloben behöver slappa. Och den bästa presenten du kan ge din kreativitet är just en paus.

Att säga att man aldrig kan vara ledig som frilansare blir lätt en självuppfyllande profetia. Vill du vara ledig, sluta säg att du inte kan och börja istället planera.

Ligg steget före

En bra grej med att ha semester samtidigt som typ resten av Sverige är att juli inträffar vid samma tidpunkt varje år. Det vill säga, du har goda chanser att redan under våren tacka nej till projekt under juli, och tacka ja till något extra precis innan.

Själv tog jag två projekt extra på totalt 25 h i juni och fick betalt för dem mitt under ledigheten. Och eftersom jag hade bokat in uppstarten av ett längre projekt (fyra blogginlägg om träning per månad) den 17 augusti föreslog jag att ett annat projekt skulle sätta igång först då. Jag skapade med andra ord en lucka där jag inte hade några planerade projekt.

Sätt en budget

Tack vare semesterersättningen blir semesterlönen för dig som anställd ofta en positiv överraskning. Som frilans är det däremot upp till dig själv att spara ihop till julilönen, plus det där extra tillskottet. Klurigt, men inte omöjligt.

Själv sparade jag undan från mina sista löner som anställd och tackade ja till extraprojekt i juni, som jag fick betalt för i juli. Sedan släppte jag tanken på koncepthotell och flotta restaurangbesök för den här sommaren och valde att se budgetsemestern som ett outdoorsäventyr med tält, stormkök och enkla campingstugor.

Bestäm när du ska vara av och på, och håll det

Även om drömmen är en lång, sammanhängande ledighet kan det vara svårt första sommaren som frilans. Då får man sänka förväntningarna och frigöra så mycket mental utrymme det bara går genom att bestämma vilka dagar som ska vara helt lediga – och hålla det.

Såhär bestämde jag:

  • Av = alla helger och kvällar.
  • Av = hela Norrlandsroadtrippen (10 dagar)
  • På = ett par timmar på förmiddagarna när vi var hemma i Huddinge (tog t.ex. möten om projekt i höst), och sedan ledig resten av dagen.
  • På = Kolla mejlen 2 ggr/dag och bara göra mindre akutgrejer under veckan på Tjörn.

Pausa det du kan

Håller du igång många grejer samtidigt – pausa det du kan. Eftersom juli inte brukar slå några trafik- eller engagemangsrekord på sajter och i sociala medier valde jag att inte skriva några nya Wrinspo-artiklar eller lägga krut på Instagram. Och så lämnade jag goalplannern hemma, för att få känna peppen av att planera igen när jag kom tillbaka, utvilad.

Vad tycker du om tipsen? Berätta gärna i det här Instagraminlägget.
Fler artiklar om livet som frilansare/egenföretagare hittar du under Leva på pennan.

Catherine Heijl

Catherine Heijl

25 aug, 2020

10 insikter efter 1 år som frilans

10 insikter efter 1 år som frilans

I april för ett år sedan blev jag avtackad på Teams och åkte in till ett tomt kontorslandskap på reklambyrån för att lämna in jobbdatorn. Distansarbetet månaden innan var som ett genrep inför mitt nya liv som frilansande copywriter. Nu skulle jag äntligen förverkliga min dröm om att bygga upp Wrinspo, skriva på min bok och försörja mig på copyuppdrag. Här är 10 insikter jag fått under mina första 14 månader som frilanscopy.

7 tankar kring hur man tar ett nej

7 tankar kring hur man tar ett nej

Snart har jag frilansat i ett år och sedan i somras (efter Wrinspo-lansering och redigering av bokmanus) har jag haft fint flyt med copyuppdrag – jag har till och med kunnat tacka nej till det som inte känts rätt. Men obs, jag har också fått nej. Såhär jobbar jag med mina tankar för att hantera det.

Jag vill leva på pennan – borde jag starta eget eller börja frilansa?

Jag vill leva på pennan – borde jag starta eget eller börja frilansa?

Du har sett på soloprenörernas Instagramkonton att de får göra det de älskar, är sina egna chefer, styr var och när de jobbar och får dessutom skicka stora fakturor, och nu vill du ha samma livsstil. Borde du starta eget och göra skrivandet till ditt jobb? I den här artikeln vill jag peppa dig att våga starta eget eller börja frilansa, för kan jag så kan du! Samtidigt vill jag nyansera bilden av att vara egenföretagare, så att du kan justera dina förväntningar.

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Skrivplanningpaketet:
ge din skrivdröm en magisk start

198 KR

Allt du behöver för att förverkliga din skrivdröm!
Med Skrivplannern som verktyg omvandlar du din skrivdröm till ett mål och bryter ner det i en konkret plan. I e-boken Skriv klart din bok! får du lära dig mer om goalplanning, skapa hållbara skrivrutiner och en skrivritual, plus motivationsknepen att ta till när skrivkrampen slår till.

Signa upp dig på Write Vibes Letter så får du en sneakpeek på boken och plannern.