fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

Kan man ta semester som frilans?

Hyr man ut sig per timme är det sant som de amerikanska soloprenörerna säger: your business stops when you stop. Samtidigt behöver vi alla – ja, du också – vara lediga för att inte bränna ljuset i båda ändar. Såhär gjorde jag för att vara så ledig som möjligt min första sommar som frilans.

Sex veckor. Så lång semester hade min kille den här sommaren och det var såklart tufft för mig att matcha första sommaren som frilans. Eller egentligen har jag frilansat två somrar tidigare, fast då pluggade jag på Berghs och visste att CSN skulle trilla in efter första sommaren, och en byrålön efter andra. Så den här sommaren var det mer på riktigt. Efter sista utbetalda lönen i våras kommer inga mer pengar om inte jag själv driver in dem.

Nej, egenföretagare måste inte jobba 24/7

Sanning: som egenföretagare måste du själv dra in din lön. Förutom jobbtimmarna du tar betalt för måste du därför också jobba din business.
Myt: därför måste du alltid jobba.

Såklart kan du inte ta tio veckors sommarlov och spendera som Marty Byrde i Ozark om du inte planerat för det. Och visst kan man välja att se det som att varje timme du inte jobbar är förlorad inkomst. Men ingen kan jobba jämt. Din kropp behöver nollställa stressnivåerna och frontalloben behöver slappa. Och den bästa presenten du kan ge din kreativitet är just en paus.

Att säga att man aldrig kan vara ledig som frilansare blir lätt en självuppfyllande profetia. Vill du vara ledig, sluta säg att du inte kan och börja istället planera.

Ligg steget före

En bra grej med att ha semester samtidigt som typ resten av Sverige är att juli inträffar vid samma tidpunkt varje år. Det vill säga, du har goda chanser att redan under våren tacka nej till projekt under juli, och tacka ja till något extra precis innan.

Själv tog jag två projekt extra på totalt 25 h i juni och fick betalt för dem mitt under ledigheten. Och eftersom jag hade bokat in uppstarten av ett längre projekt (fyra blogginlägg om träning per månad) den 17 augusti föreslog jag att ett annat projekt skulle sätta igång först då. Jag skapade med andra ord en lucka där jag inte hade några planerade projekt.

Sätt en budget

Tack vare semesterersättningen blir semesterlönen för dig som anställd ofta en positiv överraskning. Som frilans är det däremot upp till dig själv att spara ihop till julilönen, plus det där extra tillskottet. Klurigt, men inte omöjligt.

Själv sparade jag undan från mina sista löner som anställd och tackade ja till extraprojekt i juni, som jag fick betalt för i juli. Sedan släppte jag tanken på koncepthotell och flotta restaurangbesök för den här sommaren och valde att se budgetsemestern som ett outdoorsäventyr med tält, stormkök och enkla campingstugor.

Bestäm när du ska vara av och på, och håll det

Även om drömmen är en lång, sammanhängande ledighet kan det vara svårt första sommaren som frilans. Då får man sänka förväntningarna och frigöra så mycket mental utrymme det bara går genom att bestämma vilka dagar som ska vara helt lediga – och hålla det.

Såhär bestämde jag:

  • Av = alla helger och kvällar.
  • Av = hela Norrlandsroadtrippen (10 dagar)
  • På = ett par timmar på förmiddagarna när vi var hemma i Huddinge (tog t.ex. möten om projekt i höst), och sedan ledig resten av dagen.
  • På = Kolla mejlen 2 ggr/dag och bara göra mindre akutgrejer under veckan på Tjörn.

Pausa det du kan

Håller du igång många grejer samtidigt – pausa det du kan. Eftersom juli inte brukar slå några trafik- eller engagemangsrekord på sajter och i sociala medier valde jag att inte skriva några nya Wrinspo-artiklar eller lägga krut på Instagram. Och så lämnade jag goalplannern hemma, för att få känna peppen av att planera igen när jag kom tillbaka, utvilad.

Vad tycker du om tipsen? Berätta gärna i det här Instagraminlägget.
Fler artiklar om livet som frilansare/egenföretagare hittar du under Leva på pennan.

Catherine Heijl

Catherine Heijl

25 aug, 2020

Dags att söka författarutbildningar & skrivarkurser inför höstterminen 2024

Dags att söka författarutbildningar & skrivarkurser inför höstterminen 2024

Funderar du på att gå en skrivarkurs eller ansöka till en författarskola? Ansökan till höstterminen 2024 har öppnat och det finns många spännande författarutbildningar och kurser i kreativt skrivande som definitivt kommer utveckla dig som skribent. Här listar vi de mest populära folkhögskoleutbildningarna och universitets- och högskolekurserna i kreativt skrivande.

13 tecken på att du borde säga upp dig

13 tecken på att du borde säga upp dig

I april 2020 jobbade jag min sista dag som anställd och har frilansat som copywriter sedan dess. Ett beslut jag inte ångrar för en sekund. Men vägen dit var inte spikrak. Jag övervägde länge och lät tiden gå medan jag fattade mod. Med facit i hand borde jag inte väntat. Här är tecknen jag såg hos mig själv – och märkt hos andra – på att det är hög tid att byta jobb.

12 sätt att hitta frilansuppdrag för copywriters & skribenter

12 sätt att hitta frilansuppdrag för copywriters & skribenter

Att frilansa och jobba med sin passion är fantastiskt – så länge man kan försörja sig. Så hur kommer man igång som frilansskribent och var hittar man frilansuppdrag för copywriters och contentskribenter? Jag har listat de 12 sätt som hjälpt mig gå från att drömma om att frilansa till att faktiskt leva på pennan.

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

Skrivstreakbästis

Bli Skrivstreakbästis – peppig skrivklubb, tygpåse, skrivblock & klistermärken

549 KR

Maxa årets Skrivstreak – bli Skrivstreakbästis!
Då bjuds du in till vår peppiga skrivklubb på medlemsplattformen Podia. I den får du skrivvänner för livet, skrivinspiration i form av tips, pepp och skrivövningar och bjuds in till skrivträffar och livesändningar med gästande inspiratörer.

Som Skrivstreakbästis får du även 10 digitala skrivtrackers till Instagram Stories och ett paket på posten med en tygpåse, skrivblock, penna, skrivtracker och klistermärkesark.