fbpxHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

Ta efter produktiva Joyce Carol Oates skrivrutiner

Med sina 58 publicerade romaner, däribland Blonde och Det var vi som var Mulvaneys, plus ett stort antal noveller, pjäser och lyrik, har Joyce Carol Oates har kallats för ”synonymen till produktivitet” av NY Times. Vilka är skrivrutinerna bakom författaren Joyces starka skaparkraft och hur kan du ta efter dem?
Joyce Carol Oates i sitt hem

Joyces skrivschema

Joyce säger sig inte följa något formellt schema men föredrar att börja skriva på morgonen, före frukost. Då skriver hon så länge det flyter på, vilket gör att hon ibland inte äter frukost förrän vid lunch runt tvåtiden. Då Joyce inte kollar på tv (hon förstår inte varför folk frivilligt slösar sin tid på det sättet) skriver hon även ett par timmar på kvällen. Med andra ord blir det 8 timmars skrivande under en bra dag. 

De dagar hon undervisar på Berkeley (innan det Princeton), skriver hon istället 45-60 minuter på morgonen, före första föreläsningen, och fortsätter sedan på kvällen.

Joyces bästa skrivplats

Egentligen kan hon skriva var som helst, så länge det finns ett fönster att titta ut från. Under åren i West Village bodde hon i en lägenhet med tre sovrum och hade därför många fönster att välja på. Och i Berkeley blickade hon ut över San Francisco Bay.

Joyce Carol Oates skrivbord

Två projekt samtidigt och slutet först – så ser Joyces skrivprocess ut

Som ung författare skrev Joyce hela utkastet i ett svep och gick därefter tillbaka och skrev om. Även om hon fortfarande rekommenderar sina studenter att göra på det sättet – skriva utkastet snabbt och sedan redigera – har datorn ändrat hennes skrivprocess. Nu omarbetar hon nämligen en del redan under utkastfasen, vilket tyvärr gör processen mer tungrodd.

Joyce skriver alltid slutet eller sista meningen först, och återvänder till det varje dag för att hela tiden ha i bakhuvudet hur hon ska nå dit.

När Joyce känner sig klar med ett manus – något hon tycker handlar om intuition – lägger hon det åt sidan och jobbar med en novell eller ett nytt, längre projekt. När det nya projektet är klart går hon tillbaka till det första och redigerar. I perioder jobbar hon med två romaner samtidigt, men menar att det ena brukar tvinga ut det andra i periferin.

Under skapandet av ett manus stänger hon ute tankar om kritiker och till och med läsare. Allt som finns är integriteten i verket, och förhoppningen om att det når sin potential.

Joyce pratar sällan om skrivandet med andra författare. Enda undantaget är Edmund White som hon ibland beklagar sig inför om hur svårt det är vara författare, vilket ingen annan verkar vilja höra.

”Oates namn är synonymt med produktivitet”

Så skrev The New York Times 1989 och epitetet verkar leva vidare. Joyce själv menar att hennes produktiva styrka saknar betydelse. Det som betyder något på riktigt är en författares starkaste böcker, och vissa måste skriva hundra dikter innan de skriver sin första betydande. Och när de väl gjort det borde det inte spela någon roll om det var ens första eller femtionde.

Varje verk har sin integritet, enligt Joyce. En novell på 25 sidor är ett kompakt verk med ett visst mått lyrik, något som inte går att skriva för snabbt. Ett ambitiöst projekt där man följer två familjer under ett decennium tar lång tid bara att greppa rent känslomässigt. En novell på tre sidor däremot är som en flamma – du tänder tändstickan och det börjar brinna väldigt snabbt.

Joyce Carol Oates skriver för hand

De verktyg Joyce använder 

Att skriva för hand är Joyces bästa knep. Förr skrev hon allt för hand, men nu skriver hon mest scener och anteckningar i början av processen. De sätter hon sedan ihop till ett synopsis som hon skriver in i datorn. Synopsis och slutet tittar hon sedan på varje dag hon skriver.

Största nackdelen med datorn är att det inte finns något slut. Skulle James Joyce ha skrivit Finnegan’s Wake på dator skulle han förmodligen fortfarande hållit på, menar Joyce.

Drabbas Joyce någonsin av skrivkramp?

Rytmen i att skriva, redigera, skriva, redigera passar Joyce och hon drabbas sällan av skrivkramp. Däremot kan hon känna sig frustrerad över hur långsamt det går. Uppsidan är dock att i den långsamma processen förloras ångesten. Det går helt enkelt inte att ha ångest i varje minut, varje dag i åtta månader.

När Joyce ser sina studenter drabbas av skrivkramp handlar det ofta om att de inte är fullt förberedda på skrivandet, utan behöver gå tillbaka och göra mer bakgrundsjobb och anteckningar.

Något som gör att Joyce tappar momentum är att hon har för många avbrott i sitt liv. Därför är hennes bästa råd att du beger dig till ett mentalt och fysiskt ställe där du inte blir avbruten, varken av dig själv eller andra.

Joyce Carol Oates vid sitt skrivbord

Så kopierar du Joyce Carol Oates skrivrutiner:

  • Gör skrivandet till dagens viktigaste punkt och sätt igång direkt på morgonen.
  • Skriv synopsis och scener för hand innan du går över till dator.
  • Bestäm slutet först och kom tillbaka till det varje skrivdag.
  • Stäng ute tankar om kritiker och läsare och fokusera på verket
  • Skriv första utkastet snabbt och gå sedan tillbaka och redigera.
  • Får du skrivkramp – gå tillbaka och förbered skrivfasen bättre.

Här kan du läsa fler artiklar om författares skrivrutiner.

Bilder: Beth Garrabrant & MasterClass

Catherine Heijl

Catherine Heijl

13 aug, 2020

7 knep för att lyckas med ditt Nanowrimo

7 knep för att lyckas med ditt Nanowrimo

Äntligen november och NaNoWriMo! National Writing Month är den 24 år gamla skrivutmaningen där målet är att skriva ett manus på 50 000 ord under 30 dagar. Men hur ska du göra för att nå ditt mål och måste man skriva 50 000 ord eller en bok för att kunna delta?

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

5 skrivövningar som hjälper dig börja skriva

PRIS: 129 KR

Längtar du efter att skriva, men vet inte på vad? Låt dessa 5 unika skrivövningar kittla igång kreativiteten.

Skrivövningarna är pedagogiskt utformade för att utveckla dina skrivfärdigheter bl.a. inom områden som karaktärsbeskrivning och gestaltning.

Du väljer själv om du vill använda övningarna till en novell, stoff till manus, dialog eller poesi. Se dem som en kreativ uppvärmning eller kravlös minikurs i kreativt skrivande.