fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

7 tankar kring hur man tar ett nej

Snart har jag frilansat i ett år och sedan i somras (efter Wrinspo-lansering och redigering av bokmanus) har jag haft fint flyt med copyuppdrag – jag har till och med kunnat tacka nej till det som inte känts rätt. Men obs, jag har också fått nej. Såhär jobbar jag med mina tankar för att hantera det.
hur man tar ett nej

Grejen med nej: alla får dem

Det är viktigt att påminna sig om när Instragramflödet fylls av framgångshistorier. Entreprenörer kan ha tio idéer som aldrig lyfter, men vi får bara höra om den elfte som blev succé. De stora författarna har också blivit refuserade eller skrivit böcker som floppat mellan bästsäljarna. De skickligaste säljarna, som min f.d. kollega som sålde flest gymmedlemskap i hela Osloregionen, hade långt ifrån en hundraprocentig closing rate. Ingen lyckas hela tiden, eller snarare: lyckas man hela tiden antar man inte tillräckligt stora utmaningar.

Det är skillnad på nej och nej

Ett nej som handlar om pris tycker jag är lätt att skaka av sig. Jag levererar kvalitet och fattar den potentiella uppdragsgivaren inte värdet av det kommer vi aldrig att förstå varandra. Min erfarenhet är att med orimliga priser kommer orimliga krav. På reklambyrån där jag jobbade trodde de snålaste kunderna att de kunde få samma kvalitet och resultat som kampanjer för miljonbelopp. När det kommer till copy tycker jag att låga priser tar bort respekten för min yrkeskunskap och leder till korr på micro managing-nivå. Resultatet blir helt enkelt sämre.

De nej som svider däremot är de man får från varumärken man beundrar och uppdrag man verkligen vill ha. Nyligen fick jag ett sånt nej och såhär hanterade jag det:

1. Känn känslorna

Jag la manken till med arbetsprovet för det här löpande uppdraget och hade en superbra intervju, men det räckte ändå inte. Där och då finns inga positiva tankar som tar bort besvikelsen, utan det enda jag kunde göra var att kapitulera för den. Så jäkla surt!

2. Förstå vad de säger nej till

Efter nån dags vältrande i självömkan försökte jag se situationen utifrån. Jag sökte ett löpande, renodlat copyuppdrag men pga varumärkets personalsituation tog de in en person med bakgrund som marknadschef, så att hen både kunde skriva copy och jobba strategiskt med varumärket. Marknadschefsgrejen är inte en kompetens jag har – därför blev jag bortvald.

3. Sug åt dig berömmet

Arbetsproven var anonymiserade så min text stack uppenbarligen ut och chefen sa efter intervjun att hon gillade mig skarpt. Det berömmet väljer jag att spara och inte låta skuggas av nejet.

4. Leta efter en insikt

Vissa nej rymmer en obekväm sanning – att ens bokidé inte är tillräckligt spännande, att ens arbetsprov inte höll tillräckligt hög kvalitet eller att man inte fick fram det man ville under intervjun.

I det här fallet förändrades förutsättningarna under vägen och de gick vidare med en person som inte bara kan copy, utan också kan axla ansvaret som tillfällig marknadschef. Här fick jag fråga mig själv om det är en kompetens jag behöver utveckla. Svaret är ja, jag behöver lära mig att tänka som en marknadschef – men för Wrinspo. Det är här jag vill behålla mitt hjärta och driv, och mina copyuppdrag ska snarare försörja Wrinspodrömmen. Därför vill jag bara vara ”händerna” i andras varumärken. När jag hade kommit fram till det kände jag en enorm lättnad. Visst hade jag gärna haft pengarna från ett till löpande uppdrag, men att det inte blev betyder att jag kan investera ännu mer tid på min dröm.

5. Se över vad du har

Om ett nej gör en bitter behöver man förändra något i sin nuvarande situation. I mitt fall blev nejet en påminnelse om vilka fina kunder och roliga uppdrag jag redan har. Det är jag oerhört tacksam för.

6. Stäng inga dörrar

Nu var jag inte arg utan mest besviken, men oavsett har jag alltid försökt bemöta nej eller lämna jobb på ett snyggt sätt. Den här branschen är så pass liten, personen jag hade kontakt med kanske känner någon som behöver en frilansare eller själv byter jobb och då startar upp nya uppdrag. Ingen vill rekommendera eller jobba med en dålig förlorare, så det gäller att vara så schysst man bara kan.

I det här fallet öppnade varumärket upp för uppdrag i höst. Jag svarade att jag mer än gärna hjälper dem och att de gjort rätt val eftersom jag saknar kompetensen de behövde. På samma sätt undvek jag att peka finger och roasta mina f.d. chefer på reklambyrån där jag jobbade, och har därför fått några uppdrag från byrån och flera tips på externa uppdrag från kollegorna.

let go and let the magic happen ohlamoon

7. Let go and let the magic happen

Jag tror det finns en mening med det som händer i våra liv. Sedan det här nejet har jag fått två andra uppdrag från tidigare kunder, och förmodligen är jag ett steg närmare ett ännu större ja i framtiden. Varifrån vet jag inte ännu, och det är ju det som är så spännande✨

Dela dina tankar kring att hantera ett nej

Berätta gärna i det här Instagraminlägget ♥️

Catherine Heijl

Catherine Heijl

16 mar, 2021

Dags att söka författarutbildningar & skrivarkurser inför höstterminen 2024

Dags att söka författarutbildningar & skrivarkurser inför höstterminen 2024

Funderar du på att gå en skrivarkurs eller ansöka till en författarskola? Ansökan till höstterminen 2024 har öppnat och det finns många spännande författarutbildningar och kurser i kreativt skrivande som definitivt kommer utveckla dig som skribent. Här listar vi de mest populära folkhögskoleutbildningarna och universitets- och högskolekurserna i kreativt skrivande.

13 tecken på att du borde säga upp dig

13 tecken på att du borde säga upp dig

I april 2020 jobbade jag min sista dag som anställd och har frilansat som copywriter sedan dess. Ett beslut jag inte ångrar för en sekund. Men vägen dit var inte spikrak. Jag övervägde länge och lät tiden gå medan jag fattade mod. Med facit i hand borde jag inte väntat. Här är tecknen jag såg hos mig själv – och märkt hos andra – på att det är hög tid att byta jobb.

12 sätt att hitta frilansuppdrag för copywriters & skribenter

12 sätt att hitta frilansuppdrag för copywriters & skribenter

Att frilansa och jobba med sin passion är fantastiskt – så länge man kan försörja sig. Så hur kommer man igång som frilansskribent och var hittar man frilansuppdrag för copywriters och contentskribenter? Jag har listat de 12 sätt som hjälpt mig gå från att drömma om att frilansa till att faktiskt leva på pennan.

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Satsa på skrivandet i sommar? 🌻

PRIS: 1190 KR

690 KR

Ge dig själv en kreativ skrivsommar. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.