fbpx
Wrinspo logotyp



Hem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

4 vanor som produktiva personer inte har

Att vara produktiv är inte en skicklighet du föds med, utan något du kan träna upp. Många tänker att produktivitet handlar om att göra mer, men det handlar snarare om motsatsen: gör mindre för att få loss mer tid. Här är fyra vanor som stör din produktivitet och hur du kan ändra dem.

1. Du jobbar i maratonlånga pass

Du får en deadline för en skrivuppgift, ett jobbprojekt eller när första utkastet ska gå iväg till testläsare. Fredag lunch ska du vara klar och efter lite beräkningar kommer du fram till att du behöver fem timmar på dig. Så du blockar fredagen i kalendern och ställer klockan ohyggligt tidigt för att få hela uppgiften överstökad i ett svep, som ett maraton.

Tyvärr är maratonlånga pass inte det bästa för produktiviteten. För när du väl slår dig ner framför datorn efter att ha gått upp supertidigt blir du förmodligen överväldigad av uppgiften du har framför dig. Du tycker synd om dig själv, bestämmer dig för att göra en kopp kaffe först, och bara läsa en – max två! – bloggar innan du sätter igång. Den del du bedömde skulle gå snabbt visar sig ta jättelång tid och nu ligger du rejält efter i ditt schema och är inte idag den bästa dagen att inbox zero:a mejlen? Klockan visar 11.50 och du har inte ens gjort en femtedel och tvingas hitta på en rimlig ursäkt till varför du inte är klar i tid.

Gör såhär istället: jobba i sprintar

En sprint är ett kort tidsblock där du fokuserar på att lösa en specifik uppgift. Börja med att dela in din uppgift på fem timmar i förslagsvis tre delar och jobba med varje del i sprintar om 30-45 minuter. En skrivuppgift på fem timmar skulle jag dela upp i 1. research/mappa ut texten 2. skriva, 3. redigera. Personligen lägger jag mest tid på första delen, för då sparar jag in tid på del 2 och 3, så ungefär: Research/mappa ut 2-3 timmar, skriva snabbt utkast 1 h, redigera 1 h.

Fördelen med att jobba i sprintar är att du bryter ner den stora, fluffiga uppgiften i tydliga deluppgifter så att du vet vad du ska göra under varje pass. När du klarat av en deluppgift och tänker ”den här delen gick ju bra” får du med dig en positiv känsla som ökar chanserna för att du snabbare hamnar i flow i nästa del. I jobbprojekt eller större textprojekt som utkastet till din första roman har sprintar också fördelen att du kan hoppa vidare till en annan del om du kör fast. 

bullet journal september

2. Du hanterar distraktioner

Att notiserna på din telefon, plingandet i inkorgen och sällskapssjuka partners, kollegor eller kursare lägger krokben för produktiviteten har du garanterat upplevt. Förmodligen har du en strategi för att hantera dem: du sätter mobilen på stör ej, jobbar med text i helskärmsläge och säger till personer i din omgivning att du inte vill bli störd. Och det är väl bra? Eller blir du egentligen mer distraherad av att hela tiden tänka på distraktionerna du undviker?

Gör såhär istället: avlägsna distraktionerna

I Anders Hansens bok Skärmhjärnan berättar han om en undersökning där 34 personer fick sätta sig ner med en främmande person och prata om vad som helst. En del par fick ha sin mobil på bordet framför sig, andra inte. Efteråt visade det sig att de som haft sin telefon inom synhåll tyckte att samtalen var mindre intressanta. Bara av att veta att mobilen låg där! Du förstår vart jag är på väg va? 

Vill du ha knivskarpt fokus räcker det inte med att sätta mobilen på stör ej och vända skärmen upp-och-ner. Du behöver stänga av telefonen och lägga den utom synhåll. På samma sätt behöver du avsluta mejlprogrammet och webbläsaren, ja kanske till och med stänga av wifi, för att det inte ska pocka på din uppmärksamhet. Och bästa sättet att slippa ”du, en snabb fråga bara” är att du förflyttar dig till en otillgänglig plats. Göm dig i ett mötesrum på jobbet och ta med dig bokmanuset till ett café, bibliotek eller annat rum hemma.

3. Du är för hård mot dig själv

Typiskt mig att glömma en så enkel sak.
Om jag inte prokrastinerade jämt, om jag bara hade mer disciplin…
Jag kommer aldrig att klara det här.
Bit ihop! 

Alla har vi pratat negativt till oss själva i huvudet. Många av oss tror att man bara kan bli framgångsrik om man är hård mot sig själv och drillar därför oss själva med stränga uppmaningar. För annars finns risken att vi tappar det helt och sitter med handen i ostbågspåse och kollar dag-tv inom en vecka.

Gör såhär istället: varva med lite self-love

Människor är framgångsrika trots sitt negativa självprat, inte tack vare det. Du skulle aldrig prata så med en kompis, så vad vinner du på att göra det mot dig själv? Mycket av det vi bannar oss själva för blir dessutom självuppfyllande profetior. Så fråga dig om du verkligen är en person som prokrastinerar, eller säger du bara så till dig själv?

När du slutar ”motivera” dig själv med en hård ton kommer du att få energi över som du kan lägga på att skapa. Du kommer att må bättre, sänka axlarna och öppna upp för vardagsmagi, du vet när vissa saker löser sig utan att vi själva gjort något. Så prova lite kärlek till dig själv. Det negativa självpratet finns kvar om du skulle behöva läxa upp dig själv för att du faktiskt blev en slacker.

4. Du lägger tid på andra, men av fel skäl

Jag har alltid beundrat människor som minns hur det var att vara nybörjare och därför skickar vidare det de lärt sig. Få saker gör mig så glad som när Wrinspo-artiklarna eller Write Vibes Letter hjälper någon ett steg närmare sin skrivdröm. Det är min dröm, min inre motivation till att fortsätta. Och du ska lägga tid på det som ger dig inre motivation. 

Men lägg inte tid på det som bara motiverar dig på ett yttre plan. Som att jobba övertid för att det ska se bra ut inför chefen eller eventuellt kan leda till en löneökning/befordran, motvilligt delta i sociala aktiviteter för att inte skapa dålig stämning när du säger nej eller alltid göra 70 % av hushållsarbetet för att vara snäll mot din partner.

Gör såhär istället: sätt dig själv först

Det enda sättet att vara produktiv i det långa loppet är att jobba på det som verkligen betyder något för dig. Ingen viljestyrka, disciplin eller positiva affirmationer i världen kommer få dig att nå din potential om du inte handlar utifrån hjärtat.

Självklart kan ett jobb bara få vara ett jobb, men lägg då ingen extra tid på det, varken i minuter eller i klagosånger vid middagsbordet. 

Vill du däremot jobba med din dröm kommer du behöva fatta obekväma beslut. Du kanske måste prata med din chef om en ny roll, byta jobb, starta eget, välja uppdragsgivare mer selektivt. Och vill du skriva den där boken kan du förmodligen inte längre gå på prick alla släktträffar eller vara den som alltid plockar ur diskmaskinen.

Vad tycker du om tipsen? Dela gärna dina tankar i det här Instagraminlägget.
Fler produktivitetstips hittar du under Mer tid att skriva.

Bilder: C. Heijl, Estée Janssens & Daria Shevtsova.
Med inspiration från den här artikeln.

Catherine Heijl

Catherine Heijl

15 sep, 2020

Skjuter du upp att skriva? Så tar du dig ur prokrastineringsfällorna

Skjuter du upp att skriva? Så tar du dig ur prokrastineringsfällorna

Om du bara hade tid att skriva klart bokmanuset. Så får du äntligen en stund över och ägnar den…inte alls åt att skriva utan sortera apparna i färgordning och läsa varenda inlägg i en konspirationstråd. Alla prokrastinerar vi då och då och anledningen är sällan så enkel som lathet eller dålig disciplin. Läs om hur du tar dig ur de 5 vanligaste prokrastineringsfällorna och börjar skriva.

11 produktivitethacks för skribenter

11 produktivitethacks för skribenter

När du väl har skrapat ihop tillräckligt med skrivtid, gör du det mesta av den? Hemligheten bakom att bli en mer produktiv skribent är att skapa de bästa förutsättningarna inför dina skrivpass. Med dessa 11 tips gör du produktivitet till en knapp du kan slå på när du vill för att skriva tills pennan glöder.

Använd din skrivtid smartare med effektiva Pomodorometoden

Använd din skrivtid smartare med effektiva Pomodorometoden

Räcker tiden inte till? Med Pomodorometoden gör du det mesta av din skrivtid genom att jobba i intervaller med paus emellan. En effektiv metod som ger dig skrivfokus, minskar prestationsångesten och hjälper dig nå dina skrivmål snabbare. Här får du veta mer om hur Pomodorotekniken funkar, hur den hjälper dig som skribent och de bästa Pomodoroapparna.

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Satsa på skrivandet i höst? 🍁

PRIS: 1190 KR

990 KR

Ge dig själv en kreativ skrivhöst. Bye bye skrivkramp! är en flexibel onlinekurs där du går från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor*. Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande och hur du kommer igång.

*10 veckor är ett riktmärke – gå kursen helt i din takt. Du har tillgång till materialet i 2 år.