fbpx

Jonathan Safran Foers skrivövning för att värma upp

Svårt att komma igång när du väl hittat skrivtid? Prova Jonathan Safran Foers skrivövning där du värmer upp fingrarna på samma sätt som musiker övar skalor.
Jonathan Safran Foer Skrivövning Öva dina skalor

Skribenters problem, enligt Jonathan: vi vill för mycket med texten

Problemet för många skribenter, menar Jonathan, är att vi lägger för mycket vikt vid våra intentioner, vilket gör texten för ambitiös. I bästa fall skapar du det du tänkte skapa. Men om du är öppen för vad som kommer till dig och inte oroar dig för resultatet blir du positivt överraskad över var texten tar dig.

Uppvärmningsövningar utan intentioner kan till och med bli succéer. Ett exempel på det är Bachs Unaccompanied Cello Suites, som aldrig var menat som ett musikstycke och absolut inte ett konstverk, utan bara som en simpel övning att värma upp fingrarna med.

Skrivövning: Öva dina skalor

Jonathan Safran Foer Skrivövning Öva dina skalor

Spara gärna! ♥︎

På samma sätt som musiker övar skalor startar Jonathan sina skrivdagar med att värma upp fingrarna:

When I write, I spend the first hour, two or three, working on something that has no obvious purpose, isn’t necessarily the characters of my novel, or has nothing with the plot in my novel, but something that interests me as kind of a one off-piece. Something to warm up the fingers. Sometimes a riff on a story that I recently overheard or read or a fact that I learned or an image that I saw. Sometimes I have no starting point, then I just kind of sit there, drop the bucket down into my mind and see if anything comes up.

Prova att inleda nästa skrivpass med att värma upp fingrarna. Släpp dina intentioner och låt fingrarna gå över tangenterna eller pennan över pappret. Kanske blir det början på en berättelse eller en scen till ditt manus. Eller så blir det mest nonsens, men då har du åtminstone kommit igång.

Skrivövningen är hämtad ur den här inspirerande Värvet-intervjun med Jonathan Safran Foer.

Catherine Heijl

Catherine Heijl

17 aug, 2021

5 inspirerande skrivövningar för dig som vill satsa på ditt skrivande

5 inspirerande skrivövningar för dig som vill satsa på ditt skrivande

…men inte binda dig till en dyr och krävande kurs. De här 5 skrivövningarna är som en minikurs i kreativt skrivande, helt på dina villkor. Perfekt för dig som inte skrivit på ett tag och vill hitta tillbaka till ditt skrivflow, men inte inspireras av googlade generiska skrivövningar. Se de 5 skrivövningarna som en kreativ uppvärmning inför dina skrivpass – ett sätt att både leka och utvecklas som skribent.

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Skrivplanningpaketet:
ge din skrivdröm en magisk start

198 KR

Allt du behöver för att förverkliga din skrivdröm!
Med Skrivplannern som verktyg omvandlar du din skrivdröm till ett mål och bryter ner det i en konkret plan. I e-boken Skriv klart din bok! får du lära dig mer om goalplanning, skapa hållbara skrivrutiner och en skrivritual, plus motivationsknepen att ta till när skrivkrampen slår till.

Signa upp dig på Write Vibes Letter så får du en sneakpeek på boken och plannern.