fbpx
Wrinspo logotypHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

8 skrivprompts som väcker din kreativitet

Har du massor av skrivlust men svårt att komma igång pga att fantasin checkat ut? Låt de här 8 skrivpromptsen hjälpa dig igång och väcka din kreativitet!
8 skrivprompts wrinspo skrivinspiration

Vad är en skrivprompt?

Skrivprompts är kortare skrivövningar – en idé, ett ämne eller början på berättelse – och fungerar lika fint som kreativ uppvärmning inför bokmanuset som till fristående berättelser, noveller och dikter. Varje fredag, lagom inför helgens skrivpass, postar vi en ny skrivprompt på Wrinspos Facebooksida.

Ta hjälp av slumpen

Förkortningen (T.A.L.Y.)

Skapa en förkortning genom att välja fyra slumpmässiga bokstäver i alfabetet. Skriv en scen som innehåller denna akronym – både själva förkortningen och vad den står för.

Hej, jag heter…

Välj din favorit bland mystiska varelser och använd en namngenerator för att döpa karaktären. Skriv sedan en scen där hen presenterar sig inför en grupp.

Den oväntade detaljen

Ledtråden

Skriv en scen där din karaktär missar en viktig ledtråd. Vad visar ledtråden? Är det en ledtråd din karaktär har letat efter?

Vad finns i spegeln?

Din karaktär tittar i en spegel och finner en värld som är nästan exakt som den hen lever i. Bara en sak är väldigt annorlunda. Vilken?

Lär känna din karaktär

Topp-10-listan

Skriv en topp-10-lista som beskriver din karaktär. Är din karaktär en tonåring som skriver dagbok? En äventyrlig person som checkar av sin bucketlist? Eller någon som listar sina värsta rädslor? Vad säger din lista om karaktären?

Personlighetskrock

Skapa en karaktär som har två motsatta personligheter, exempelvis att hen både är väldigt slarvig och perfektionist. Skriv en scen där hens personligheter krockar med varandra.

Slutet gott – allting gott, eller?

Solen strålade och…

Beskriv vad som händer i en lycklig scen och försök hålla den så kort som 20 ord.

Framtidsplaner

Din karaktär har en familj och ett stabilt jobb. Men något händer som får hen att påminnas om planerna som hen hade tidigare i livet. Vilken händelse får karaktären att påminnas om detta och vilka var planerna?

Fler skrivprompts och skrivövningar?

Följ Wrinspo på Facebook så får du en ny skrivprompt varje fredag.
Du hittar även längre skrivövningar i kategorin Skrivövningar.

Louise Feuk

Louise Feuk

19 okt, 2021

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

Skrivstreakbästis

Bli Skrivstreakbästis – peppig skrivklubb, tygpåse, skrivblock & klistermärken

549 KR

Maxa årets Skrivstreak – bli Skrivstreakbästis!
Då bjuds du in till vår peppiga skrivklubb på medlemsplattformen Podia. I den får du skrivvänner för livet, skrivinspiration i form av tips, pepp och skrivövningar och bjuds in till skrivträffar och livesändningar med gästande inspiratörer.

Som Skrivstreakbästis får du även 10 digitala skrivtrackers till Instagram Stories och ett paket på posten med en tygpåse, skrivblock, penna, skrivtracker och klistermärkesark.