fbpxHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

Skrivstreak 2023 – allt du behöver veta om vårens peppigaste skrivutmaning

För femte året i rad går Skrivstreak av stapeln – skrivutmaningen där du skriver en mening om dagen varje dag i maj. Här kan du läsa mer om Skrivstreaken, varför den ger dig ett magiskt skrivflow och hur vi gjort den till en extra skrivpeppig upplevelse i år. Nu kör vi!

Tidigare deltagare? Hoppa direkt till Såhär går Skrivstreak 2023 till.

Vad är en Skrivstreak?

Skrivstreak är en skrivutmaning som går ut på att skriva en mening om dagen varje dag under maj.

Inspirerad av löparnas runstreak – att springa 1,61 km (1 mile) varje dag för att bygga kontinuitet – översatte jag 1 mile till 1 mening och drog ihop ett supergäng som skrivstreakade ihop på Instagram under hela maj 2019. Deltagarna uppskattade enkelheten, skrivflowet och den peppiga stämningen så mycket att vi ville göra det här till en årlig utmaning. Inför Skrivstreak 2020 hade ordet spridit sig och vi var över 100 deltagare. Fantastiskt kul!

Måste man skriva på ett bokmanus för att vara med?

Absolut inte. Hela poängen med en Skrivstreak är att sänka tröskeln till skrivandet, skapa utrymme för skrivandet och skapa ditt eget skrivflow. En del skriver förstås på ett bokmanus eller använder streaken till att redigera det. Men lika många av deltagarna skriver noveller, dagbok och reflekterande morgonsidor för hand, gör skrivövningar eller utmanar sig med något nytt som poesi i anteckningsappen på telefonen. Själv tänjde jag gränserna förra året och skrev Wrinspo-artiklar inför att sajten lanserades i juni.

Så skriv precis vad du vill. Men gör upp en plan innan så att du vet vad du ska göra och vad du vill få ut av månaden.

Måste jag visa upp min text?

Nej, det finns inga som helst krav på att visa upp vad du har skrivit och det är helt okej att delta i smyg. Du får däremot gärna berätta för mig i ett DM, så att jag kan följa upp och peppa dig längs vägen.

Många tycker det är motiverande att lägga upp bilder från processen under #skrivstreak och känner en stolthet över att visa upp de ifyllda ringarna på skrivtrackern på Stories. Men det här är förstås helt frivilligt.

Jag vill delta men kan inte pga…

Skrivstreaken är så tillåtande en skrivutmaning bara kan bli och därför måste du inget mer än att skriva en mening om dagen i maj. Här kan du läsa mer om 15 vanliga missuppfattningar kring varför man inte ”kan delta”.

Skrivtrackern – verktyget som håller dig motiverad

En skrivtracker är en habit tracker – ett verktyg som hjälper dig hålla koll på vilka dagar du skrivit. I sin enklaste form är skrivtrackern ett helt vanligt papper som du ritar 31 ringar på. Blir du inspirerad av fin design kan du bli Skrivstreakkompis eller Skrivstreakbästis och få snyggt designade skrivtrackers i digital eller tryckt form. Och du som har en Skrivplanner kan använda habit trackern på veckouppslaget.

Under Skrivstreaken fyller du i en ring för varje dag du har skrivit. Har du aldrig provat kommer du bli förvånad över hur motiverande den här busenkla metoden är. Varje ifylld ring blir en positiv förstärkning och efter några dagar har det bildats en kedja som du kommer vilja fortsätta på. Det här gör inte bara att du får svart på vitt vilka dagar du faktiskt har skrivit, utan även fokuserar på processen. Och när du fokuserar på processen belönas du med resultat, vilket motiverar dig ännu mer till att fortsätta. Hur bra?

Läs mer om hur skrivtrackern hjälper dig skapa nya skrivvanor

Vad är det som är så bra med en Skrivstreak?

Du skapar ditt eget skrivflow.

När uppgiften blir så hanterbar som en mening är chansen stor att du överträffar ditt mål och skriver mer. Det boostar ditt skrivsjälvförtroende och din lust att vilja fortsätta, och skapar ett grymt momentum. Med andra ord matar du ditt framtida skrivflow med den mening du skriver idag.

Du skapar en hållbar skrivrutin (befriad från dåligt samvete).

Har du deltagit i NaNoWriMo vet du hur stressande det kan vara att försöka komma upp i 1 667 ord varje dag i 30 dagar. Missar man målet en dag hamnar man lätt i en ond cirkel av dåligt samvete och stress att behöva jaga ikapp. Resultatet? Skrivkramp.

I Skrivstreaken är kravet med flit jättelågt. Allt du behöver fokusera på under dagen är att skriva en endaste mening. Något man klarar även de dagar då livet kör ihop sig, jag lovar. Det fina med ett lågt mål är att du får goda chanser att överträffa det, vilket skapar en positiv känsla inför nästa dag på Skrivstreaken.

Du gör som proffsen: slutar vänta på inspiration & motivation.

Inspiration och motivation är inget man får, det är något man måste jobba för. De mest produktiva författarnas har ingen medfödd motivation eller lustfylld inställning till exakt varje del av skrivprocessen. Nyckeln till deras framgång är att de behandlar sin passion professionellt, och tragglar sig igenom även de jobbiga delarna. När du gör som dem – dyker upp och skriver varje dag – kommer du också belönas med inspiration.

Du blir en del av ett skrivpeppigt sammanhang.

Under tidigare Skrivstreaks har Instagram förvandlats till en peppig skrivbubbla av skrivsjälar som tillsammans jobbar mot målet. I år förstärker vi skrivcommunitykänslan extra mycket med en superinspirerande Facebookgrupp. Kanske hittar du en skrivvän eller framtida testläsare där?

Du minskar din prestationsångest.

Det Stora Mästerverkspasset bryts ner till en väldigt hanterbar, daglig uppgift.

Du håller din manusvärld och karaktärer färska.

I sin bok Att skriva förklarar galet produktiva Stephen King att han måste skriva på sitt manus varje dag så att inte karaktärerna bleknar eller Stephen förlorar greppet om berättelsens handling och tempo. Under Skrivstreaken tillåts du stanna kvar i den värld du byggt upp och håller samtidigt igång pennan så att skrivandet aldrig känns ringrostigt.

Många bäckar små – som minst får du ihop 400–700 ord.

Som minst kommer du om en månad ha byggt på ditt skrivprojekt med 31 meningar. Det blir ungefär 400–700 ord mer än det du har idag, på något så lite som en mening om dagen. Som minst, men i bästa fall blir det ännu mer. Vad har du att förlora?

Såhär går Skrivstreak 2023 till

För tredje året i rad har jag teamat upp med fantastiska Victoria Hellberg @kafferatur – en riktig stjärna på pepp och inspiration – och vi är taggade att göra Skrivstreak 2023 till den mest maxade någonsin!

Det finns tre olika nivåer att delta på i årets Skrivstreak:

1. Skrivstreakbästis

Peppig skrivklubb, skrivblock, penna & klistermärken

För dig som vill få maxa Skrivstreaken! Här får du både det digitala paketet som ingår i Skrivstreakkompis och ett paket på posten med ett skrivblock, bläckpenna, en tryckt skrivtracker och klistermärken att piffa datorn eller blocket med.

I det digitala paketet ingår 7 skrivtrackers till Instagram Stories och medlemskap i vår peppiga skrivklubb på Facebook där du får dagliga skrivtips, övningar och peptalks, lär känna andra skrivkompisar och kan delta i skrivträffar varje vecka och tre livesändningar med inspirerande gäster. Guld för motivationen!

Medlemskap i skrivklubb med inspirerande gäster

I skrivklubben på Facebook får du som medlem dagliga skrivtips, övningar och peptalks och kan delta i 4 skrivträffar med Catherine och Victoria.

Du bjuds även in att se livesändningar med 3 inspirerande gäster: författaren och journalisten Michaela ”Kugge” von Kügelgen, som pratar kring temat att skriva varje dag, författaren Christina Öhman som går igenom planering och struktur för författaren och författaren och förläggaren Gabriella P. Kjeilen som berättar om marknadsföring för författare.

Det här ingår i Skrivstreakbästis:

Digitala produkter – levereras direkt:

  • Medlemskap i skrivklubb på Facebook med skrivträffar, livesändningar och daglig pepp & inspo
  • 7 skrivtrackers till Instagram Stories

Postpaket

  • 1 naturfärgat skrivblock med Skrivstreak-loggan – A5, återvunnet papper, 40 linjerade sidor.
  • 1 bläckpenna – gjord av miljövänlig vetehalm, blått bläck.
  • 1 skrivtracker – 9,9×21 cm.
  • 1 klistermärksark – 15×20 cm med 7 klistermärken att fästa på datorn eller skrivblocket.

Köp till skrivcoaching (+200 kr)

  • 1 x 25 min digitalt möte med Catherine eller Victoria. Du väljer själv hur du vill använda mötet – till att gå igenom en kort text, få pepp, råd eller stöd.

2. Skrivstreakkompis – digitalt

Peppig skrivklubb & skrivtrackers till Instagram Stories

Som Skrivstreakkompis bjuds du in till vår peppiga skrivklubb på Facebook. I den får du inspiration, skrivövningar, skrivtips och peptalks varje dag under hela Skrivstreaken. Du lär känna andra skrivkompisar och bjuds in till 4 digitala skrivträffar med Catherine och Victoria. Dessutom kan du se 3 livesändningar med författaren och journalisten Michaela ”Kugge” von Kügelgen, som pratar kring temat att skriva varje dag, författaren Christina Öhman som går igenom planering och struktur för författaren och författaren och förläggaren Gabriella P. Kjeilen som berättar om marknadsföring för författare.

Utöver medlemskapet får du även 7 snyggt designade skrivtrackers till Instagram Stories.

Det här ingår i Skrivstreakkompis:

  • Medlemskap i skrivklubb på Facebook med skrivträffar, livesändningar och daglig pepp & inspo
  • 7 skrivtrackers till Instagram Stories

Köp till skrivcoaching (+200 kr)

  • 1 x 25 min digitalt möte med Catherine eller Victoria. Du väljer själv hur du vill använda mötet – till att gå igenom en kort text, få pepp, råd eller stöd.

Det här är ett digitalt paket där produkterna levereras direkt vid köp.

3. Delta gratis i Skrivstreaken

Alla som vill delta i Skrivstreaken är välkomna – det är gratis att delta på Instagram och deltagarna peppar varandra under #skrivstreak-taggen. Berätta i ett DM till mig @wrinspo eller Victoria @kafferatur att du är med bara, så att vi kan följa upp och peppa dig längs vägen. ✨

#Skrivstreak på Instagram

Kolla gärna in den inspirerande #skrivstreak-taggen.

Instagraminläggen för Skrivstreak 2019–2022

Antar du utmaningen?😃

Catherine Heijl

Catherine Heijl

18 apr, 2023

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Skrivstreak 2023 – antar du vårens peppigaste skrivutmaning?

Skrivsteak är skrivutmaningen där du skriver en mening om dagen i maj på valfri text. Ett perfekt sätt att kicka igång skrivandet och skapa skrivflow genom att fokusera på görandet.

Alla är välkomna att delta gratis på Instagram under #skrivstreak. Vill du boosta skrivandet lite extra? Kolla in medlemskapen i vår peppiga skrivklubb på Facebook med skrivövningar, skrivträffar och livesändningar med inspirerande gäster.