fbpxHem

Artiklar

Guider: från idé till bok

Shop

Gratisgrejer

Om Wrinspo

Write Vibes Letter

Skrivstreak 2022 – allt du behöver veta om vårens peppigaste skrivutmaning

För fjärde året i rad går Skrivstreak av stapeln – skrivutmaningen där du skriver en mening om dagen varje dag i maj. Här kan du läsa mer om Skrivstreaken, varför den ger dig ett magiskt skrivflow och hur vi gjort den till en extra skrivpeppig upplevelse i år. Nu kör vi!
skrivstreak

Tidigare deltagare? Hoppa direkt till Såhär går Skrivstreak 2022 till.

Vad är en Skrivstreak?

Skrivstreak är en skrivutmaning som går ut på att skriva en mening om dagen varje dag under maj.

Inspirerad av löparnas runstreak – att springa 1,61 km (1 mile) varje dag för att bygga kontinuitet – översatte jag 1 mile till 1 mening och drog ihop ett supergäng som skrivstreakade ihop på Instagram under hela maj 2019. Deltagarna uppskattade enkelheten, skrivflowet och den peppiga stämningen så mycket att vi ville göra det här till en årlig utmaning. Inför Skrivstreak 2020 hade ordet spridit sig och vi var över 100 deltagare. Fantastiskt kul!

Måste man skriva på ett bokmanus för att vara med?

Absolut inte. Hela poängen med en Skrivstreak är att sänka tröskeln till skrivandet, skapa utrymme för skrivandet och skapa ditt eget skrivflow. En del skriver förstås på ett bokmanus eller använder streaken till att redigera det. Men lika många av deltagarna skriver noveller, dagbok och reflekterande morgonsidor för hand, gör skrivövningar eller utmanar sig med något nytt som poesi i anteckningsappen på telefonen. Själv tänjde jag gränserna förra året och skrev Wrinspo-artiklar inför att sajten lanserades i juni.

Så skriv precis vad du vill. Men gör upp en plan innan så att du vet vad du ska göra och vad du vill få ut av månaden.

Måste jag visa upp min text?

Nej, det finns inga som helst krav på att visa upp vad du har skrivit och det är helt okej att delta i smyg. Du får däremot gärna berätta för mig i ett DM, så att jag kan följa upp och peppa dig längs vägen.

Många tycker det är motiverande att lägga upp bilder från processen under #skrivstreak och känner en stolthet över att visa upp de ifyllda ringarna på skrivtrackern på Stories. Men det här är förstås helt frivilligt.

Jag vill delta men kan inte pga…

Skrivstreaken är så tillåtande en skrivutmaning bara kan bli och därför måste du inget mer än att skriva en mening om dagen i maj. Här kan du läsa mer om 15 vanliga missuppfattningar kring varför man inte ”kan delta”.

skrivstreak skrivtracker 2020

Skrivtrackern – verktyget som håller dig motiverad

En skrivtracker är en habit tracker – ett verktyg som hjälper dig hålla koll på vilka dagar du skrivit. I sin enklaste form är skrivtrackern ett helt vanligt papper som du ritar 31 ringar på. Blir du inspirerad av fin design kan du bli Skrivstreakkompis eller Skrivstreakbästis och få snyggt designade skrivtrackers i digital eller tryckt form. Och du som har en Skrivplanner kan använda habit trackern på veckouppslaget.

Under Skrivstreaken fyller du i en ring för varje dag du har skrivit. Har du aldrig provat kommer du bli förvånad över hur motiverande den här busenkla metoden är. Varje ifylld ring blir en positiv förstärkning och efter några dagar har det bildats en kedja som du kommer vilja fortsätta på. Det här gör inte bara att du får svart på vitt vilka dagar du faktiskt har skrivit, utan även fokuserar på processen. Och när du fokuserar på processen belönas du med resultat, vilket motiverar dig ännu mer till att fortsätta. Hur bra?

Läs mer om hur skrivtrackern hjälper dig skapa nya skrivvanor

Vad är det som är så bra med en Skrivstreak?

Du skapar ditt eget skrivflow.

När uppgiften blir så hanterbar som en mening är chansen stor att du överträffar ditt mål och skriver mer. Det boostar ditt skrivsjälvförtroende och din lust att vilja fortsätta, och skapar ett grymt momentum. Med andra ord matar du ditt framtida skrivflow med den mening du skriver idag.

Du skapar en hållbar skrivrutin (befriad från dåligt samvete).

Har du deltagit i NaNoWriMo vet du hur stressande det kan vara att försöka komma upp i 1 667 ord varje dag i 30 dagar. Missar man målet en dag hamnar man lätt i en ond cirkel av dåligt samvete och stress att behöva jaga ikapp. Resultatet? Skrivkramp.

I Skrivstreaken är kravet med flit jättelågt. Allt du behöver fokusera på under dagen är att skriva en endaste mening. Något man klarar även de dagar då livet kör ihop sig, jag lovar. Det fina med ett lågt mål är att du får goda chanser att överträffa det, vilket skapar en positiv känsla inför nästa dag på Skrivstreaken.

Du gör som proffsen: slutar vänta på inspiration & motivation.

Inspiration och motivation är inget man får, det är något man måste jobba för. De mest produktiva författarnas har ingen medfödd motivation eller lustfylld inställning till exakt varje del av skrivprocessen. Nyckeln till deras framgång är att de behandlar sin passion professionellt, och tragglar sig igenom även de jobbiga delarna. När du gör som dem – dyker upp och skriver varje dag – kommer du också belönas med inspiration.

Du blir en del av ett skrivpeppigt sammanhang.

Under tidigare Skrivstreaks har Instagram förvandlats till en peppig skrivbubbla av skrivsjälar som tillsammans jobbar mot målet. I år förstärker vi skrivcommunitykänslan extra mycket med en superinspirerande Facebookgrupp. Kanske hittar du en skrivvän eller framtida testläsare där?

Du minskar din prestationsångest.

Det Stora Mästerverkspasset bryts ner till en väldigt hanterbar, daglig uppgift.

Du håller din manusvärld och karaktärer färska.

I sin bok Att skriva förklarar galet produktiva Stephen King att han måste skriva på sitt manus varje dag så att inte karaktärerna bleknar eller Stephen förlorar greppet om berättelsens handling och tempo. Under Skrivstreaken tillåts du stanna kvar i den värld du byggt upp och håller samtidigt igång pennan så att skrivandet aldrig känns ringrostigt.

Många bäckar små – som minst får du ihop 400–700 ord.

Som minst kommer du om en månad ha byggt på ditt skrivprojekt med 31 meningar. Det blir ungefär 400–700 ord mer än det du har idag, på något så lite som en mening om dagen. Som minst, men i bästa fall blir det ännu mer. Vad har du att förlora?

skrivstreak 2021

Såhär går Skrivstreak 2022 till

Liksom förra året har jag teamat upp med fantastiska Victoria Hellberg @kafferatur – en riktig stjärna på pepp och inspiration – och tillsammans med Louise (assistent på Wrinspo) kommer vi göra Skrivstreak 2022 till den peppigaste någonsin!

Det finns tre olika nivåer att delta på i årets Skrivstreak:

1. Delta gratis i Skrivstreaken

Alla som vill delta i Skrivstreaken är välkomna – det är gratis att delta på Instagram är gratis och deltagarna peppar varandra under #skrivstreak-taggen. Berätta i ett DM till mig @wrinspo eller Victoria @kafferatur att du vill är med så att vi kan följa upp och peppa dig längs vägen✨

2. Skrivstreakkompis – digitalt

Peppig skrivklubb, skrivprompts & skrivtrackers

Som Skrivstreakkompis bjuds du in till vår peppiga skrivklubb på Facebook. I den får du inspiration, tips och skrivövningar under hela Skrivstreaken. Dessutom lär du känna andra skrivkompisar och kan delta i 5 digitala skrivträffar – guld för skrivmotivationen! Utöver medlemskapet får du 15 skrivprompts som hjälper dig kicka igång skrivlusten och 6 snyggt designade skrivtrackers till Instagram Stories.

Det här ingår:

  • Medlemskap i skrivklubb på Facebook med daglig pepp & inspo och 5 digitala skrivträffar. 
  • 6 skrivtrackers till Instagram Stories.
  • 15 skrivprompts

Det här är ett digitalt paket där produkterna levereras direkt vid köp.

3. Skrivstreakbästis

Peppig skrivklubb, skrivblock & klistermärken

För dig som vill få maxa Skrivstreaken! Även här ingår medlemskap i den skrivklubben på Facebook där du lär känna andra skrivkompisar, kan delta i 5 skrivträffar och får dagliga pepp, tips, inspiration och skrivövningar i maj. Du får också de digitala produkterna: 15 skrivprompts som kickar igång skrivflowet och 6 skrivtrackers till Instagram Stories.

Alla Skrivstreakbästisar får även ett paket på posten med ett Skrivstreak-skrivblock (storlek A5, 40 sidor i återvunnet material), 1 skrivtracker (8,5×15 cm) och 4 klistermärken att piffa till datorn eller ett block med. Paketet skickas den 29 april.

Det här ingår:

Digitala produkter – levereras direkt:

  • Medlemskap i skrivklubb på Facebook med daglig pepp & inspo och 5 digitala skrivträffar. 
  • 6 skrivtrackers till Instagram Stories.
  • 15 skrivprompts

Postpaket – skickas fredag den 29 april:

  • 1 skrivblock med Skrivstreak-loggan – A5, återvunnet material, 40 linjerade sidor.
  • 1 skrivtracker – 8,5×15 cm (papper 120 g/m).
  • 4 klistermärken – Skrivstreak 6,5×5 cm, Wrinspo 5×5 cm, Skapa skrivflow 5,9×3,6 cm, En mening i taget 6,5×5,4 cm.

#Skrivstreak på Instagram

Kolla gärna in den inspirerande #skrivstreak-taggen.

Instagraminläggen för Skrivstreak 2020, 2019 & 2021

Antar du utmaningen?😃

Catherine Heijl

Catherine Heijl

11 apr, 2022

Älskar du också gratisgrejer?

Varsågod – ladda ner gratisguider och smakprov på Wrinspos produkter.

freebie skrivplanningpaketet
gratis guide hitta din bokide
gratis smakprov skrivövning

Senaste nytt i shoppen

skrivplanner ebok skriv klart din bok

Redo att säga hejdå till skrivkramp?

PRIS: 1190 KR

890 KR

Gå från skrivkramp till skrivflow på 10 veckor i onlinekursen Bye bye skrivkramp! Med pedagogiska kursmoduler och inspirerande skrivövningar lär du dig grunderna i kreativt skrivande. Dessutom får du med dig metoder för att överkomma din skrivkrampen och komma igång med skrivandet.